Eksperti uzskata, ka "pārmērīgs" kredītu apjoma pieaugums var satricināt Austrumeiropas un Dienvidaustrumeiropas stabilitāti, vēsta Austrijas laikraksts "Die Presse".
Starptautiskajām bankām šis reģions ir īsts "Eldorado". Nekur citur nav tik ātrs pieauguma temps un liela peļņa. Viens no iemesliem šeit ir augošais kredītu apjoms. Sākot no zema līmeņa, vidējais kredītu apjoms Dienvidaustrumeiropā ir audzis par 19% gadā. Īpaši straujš pieaugums ir bijis Eiropas Savienības kandidātvalstīs Bulgārijā un Rumānijā, kur 2004.gadā kredītu apjoms palielinājies par 40%.

Austrijas centrālās bankas konferencē šajā nedēļā Eiropas Centrālās bankas (ECB) eksperti izteicās, ka banka ar bažām seko šai tendencei. Eksperti norāda, ka pārmērīgs kredītu pieaugums ir viens no galvenajiem finanšu krīžu cēloņiem.

ECB eksperti norāda, ka daudzās Austrumeiropas valstīs kredītu apjoma pieaugums ir straujāks, nekā varētu sagaidīt pie pašreizējiem makroekonomiskajiem rādītājiem, un līdz ar to ir definējams kā "pārmērīgs". Tas pirmām kārtām attiecas uz valstīm ar relatīvi stabilu maiņas kursu sistēmu tādām kā Bulgāriju, Igauniju vai Slovēniju.

Starptautiskā Valūtas fonda eksperti atzīmē, ka atsevišķas valstis labi apzinās briesmas un ir veikušas arī konkrētus pasākumus. Taču Bulgārijā un Rumānijā varētu būt nepieciešami tālāki soļi, jo pastāv bažas, ka kredītu plūsma arvien vairāk notiek caur "mazāk uzraudzītiem kanāliem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!