Foto: Publicitātes foto

Aizvien lielāks skaits Rietumu džihādistu dezertē no grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") un atgriežas tādās valstīs kā Francija, kur drošības dienesti mēģina atšķirt patiesus savu agrāko darbību grupējumā nožēlojošos no terorismā aizdomās turamajiem, uzskata eksperti.

"Daesh", kas zaudē teritorijas vairākās frontēs Sīrijā un Irākā, arī mēģina novērst to, ka daļa no tūkstošiem ārvalstu brīvprātīgo, kas pievienojušies šim grupējumam kopš 2014. gada, atsakās no cīņas un dodas mājās.

"Viņi jūt, ka mēs esam iegājuši pēdējā stadijā. Daudzi sāk sūtīt mums vēstis, lai uzzinātu, kā viņi var atgriezties," sacīja Francijas nacionālās izlūkošanas koordinators Didjē Lebrē.

"Slavas pilnā kalifāta paplašināšana vairs nav darba kārtībā, un mēs zinām, ka daži ir nogalināti, mēģinot aizbēgt," piebilda Lebrē.

Tikt prom no sunnītu ekstrēmistiem nav viegls uzdevums, un Rietumvalstu drošības dienestiem ir piesardzīga attieksme pret džihādistu atgriešanos.

Starptautiskā radikalizācijas pētījumu centra (ICSR) direktors Pīters Neumans informēja, ka dezertieriem ir četras galvenās sūdzības:

""Daesh" ir vairāk ieinteresēta cīņā pret citiem musulmaņiem [sunnītiem] nekā pret [Sīrijas prezidenta Bašara al] Asada valdību," ""Daesh" ir iesaistīta brutalitātē un zvērībās pret musulmaņiem [sunnītiem]," ""Daesh" ir korumpēta un neislāmiska,", "dzīve "Daesh" pakļautībā ir skarba un rada vilšanos".

Daži no dezertieriem arī sūdzas par "Daesh" komandieru piekoptu diskrimināciju uz izcelsmes valsts pamata. Kāds indietis, kurš bija devies cīnīties, tika norīkots tīrīt tualetes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!