Foto: Reuters/Scanpix
Pret "Daesh" ir jācīnās ar militāriem līdzekļiem, bet 2015. gada pieredze liecina, ka ar to vien nepietiek, liecina aizsardzības portāla "Defence Matters" aptaujāto ekspertu viedokļi.

Uzlidojumi "Daesh" kaujiniekiem neiznīcinās ne grupējuma politiskās saknes, ne tās spēju darboties kā teroristu grupai, uzskata Norvēģijas starptautisko lietu institūta vecākais zinātniskais līdzstrādnieks un Starptautisko attiecību asociētais profesors "Sant'Anna" padziļināto studiju augstskolā Frančesko Stracāri. Viņš norādīja, ka "Daesh" ir upura ideoloģijā balstīts politisks projekts, kas cīnās pret to, ko uztver kā Rietumu varmācīgo kundzību un netīrību. Tas nozīmē, ka tā nav militārs iebrucējs no citas planētas, bet gan projekts, kas radīts, izmantojot vietējās saknes, starptautiski mobilizētus cīnītājus un džihādistu telpu pasaulē.

Pētnieks uzskata, ka "Daesh" spēj sadzīvot ar sprāgstošām bumbām. Tā kā parazīts var izmantot dažādu reģionālo un globālo spēku cīņu par varu, kas notiek ar vietējo starpnieku palīdzību. Viņaprāt, šis grupējums nespēj pretoties tā vietējiem, reģionālajiem un starptautiskajiem ienaidniekiem, kuri ir vienoti noteiktam mērķim, kā arī valstīm, kuras spēj radīt kopējo labumu un nav korupcijas sagrauztas. "Daesh" nespēj tikt galā arī ar sabiedrībām, kuras nesalūst un nezaudē pamata brīvības pēc tām veiktiem uzbrukumiem.

"Pirmā mācība ir tā, ka pret "Daesh" vajadzētu cīnīties, vairāk paliekot lojāliem ārpolitikas principiem un mazāk iedvesmojoties no reālpolitikas "dubultajiem standartiem". Lai cik briesmīgi tas būtu, "Daesh" ir vairāk kļūdu simptoms nekā ideoloģiskais pamats," skaidroja Stracāri.

Arī Nanjangas Tehnoloģiju universitātes S. Radžaratnama Starptautisko pētījumu augstskolas vecākais līdzstrādnieks Džeimss M. Dorsijs piekrīt, ka militārs uzbrukums "Daesh" ilgtermiņā nepalīdzēs to pieveikt.

"Mācība ir tāda, ka tikai militāri risinājumi vien ir labākajā gadījumā īstermiņa risinājumi un galu galā tie saasinās problēmu," norādīja eksperts.

Pēc viņa teiktā, militārie paņēmieni strādās tikai tad, ja tie būs daļa no daudz plašākas sociālas, ekonomiskas un politiskas pieejas. Eksperts skaidroja, ka šai pieejai jābalstās pamatcēloņos, ņemot vērā to, ka "Daesh" veiksmīgi komunicē ar daudzām mērķa grupām. Konkrētajām pieejām ir jātiek galā ar katrai auditorijai piedāvāto atsevišķi. Tās nedrīkst definēt aptuvenas kategorijas - islāms, radikalizācija vai sociālie mediji - kā pamatcēloņus, nevis problēmas izpausmes simptomus.

Tajā pašā laikā Lovija Starptautiskās politikas institūta līdzstrādnieks Rodžers Šanahāns uzskata, ka, lai iznīcinātu "Daesh" ideoloģisko pievilcību, tā ir jāpieveic kaujas laukā Sīrijā un Irākā. Pētnieks norādījis uz spiedienu, ko grupējums piedzīvo, jo tas ir zaudējis teritorijas, ienākumu avotus, kā arī vairākus kaujinieku līderus. Viņš uzskata, ka "Daesh", visdrīzāk, zaudēs arī Ramādī.

Eksperts pauda viedokli, ka šogad "Daesh" draudi krietni samazināsies, tomēr apdraudējums būs bijušie kaujinieki, kuri mēģinās uzbrukt civiliedzīvotājiem Rietumos. Apturēt šos kaujiniekus būs ļoti grūti, ir pārliecināts eksperts. Viņaprāt, pasaules drošības aģentūrām vajadzētu vienoties par labi strukturētu sistēmu, kā dalīties ar informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!