Problēmas Īrijas celtniecības nozarē samazina lietuviešu imigrantu izredzes, apgalvo eksperti.
Īrijas Ekonomisko un sociālo pētījumu institūta profesors Džons Ficdžeralds norāda, ka pērn iebraucēju pieplūdums jūtami samazinājies.

"Tas skaidrojams ar būvniecības nozares attīstības palēnināšanos," viņš raksta vēstulē Lietuvas ziņu aģentūrai ELTA. "Lielākā daļa no tiem, kas zaudējuši darbu vai nav to atraduši, ir izbraukuši no Īrijas - visticamāk, meklēt darbu Lielbritānijā vai citās Eiropas Savienības valstīs."

Īrijā jau labu laiku dzirdamas runas par nekustamā īpašuma tirgus "cenu burbuli". Īrijas Centrālā banka nesen atzina, ka situācija kļuvusi riskanta. Statistika liecina, ka pērn darba vietu skaits celtniecības nozarē audzis tikai par 1,7%, kamēr gadu pirms tam pieaugums pārsniedza 10%. Analītiķi uzskata, ka šī tendence saistīta ar iekšējā pieprasījuma samazināšanos.

Pēc oficiāliem datiem, Īrijā dzīvo aptuveni 25 000 lietuviešu, bet tiek uzskatīts, ka faktiskais skaits varētu būt aptuveni četrkārt lielāks. Liela daļa no viņiem strādā tieši celtniecībā.

Pērn Īrijas Centrālais statistikas dienests paziņoja, ka lietuvieši valstī ir otrā lielākā imigrantu grupa pēc poļiem.

Lēsts, ka no visiem Eiropas Savienības (ES) jauno dalībvalstu ieceļotājiem Īrijā poļu ir 67%, lietuviešu - 12%, slovāku - 8% un latviešu - 6%.

Īrijas Ekonomisko un sociālo pētījumu institūts aprēķinājis, ka imigranti no jaunajām ES dalībvalstīm pelna līdz 45% mazāk nekā vietējie iedzīvotāji.

Ieceļotāji no Viduseiropas un Austrumeiropas arī vairāk riskē nesaņemt sociālās izmaksas. Lielākajai daļai imigrantu ir augstāks izglītības līmenis nekā vietējiem cilvēkiem, tomēr viņi reti atrod darbu savā specialitātē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!