Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzruna Minhenes drošības politikas konferencē, kritizējot ASV un citas rietumvalstis par centieniem uzspiest savu gribu pārējai pasaulei un padarīt to "vienpolāru", ir daļa no Krievijas ārpolitikas.
Ar šādas ārpolitikas palīdzību Krievija atgādina par savu ietekmi uz starptautiskajiem procesiem un to, ka ar Krieviju nerēķināties nedrīkst, uzskata aptaujātie eksperti.

Politoloģe Žaneta Ozoliņa norāda, ka šāda Putina uzruna vērtējama kā konfrontējoša, tā esot pretēja vairumam politisko runu, kuras lielākoties esot uz kompromisu aicinošas un izlīdzinošas. Tādēļ šī uzruna esot izraisījusi dažādu reakciju.

Taču šāda Putina uzruna neesot nekāds pārsteigums tiem, kas seko līdzi Krievijas ārpolitikai. "Ja paskatās uz Krievijas ārpolitiku pēc Otrā pasaules kara, tad šādas runas ir daļa no tās ārpolitikas, kas atgādina, ka ar Krieviju nerēķināties nedrīkst," sacīja Ozoliņa.

Politoloģe uzskata, ka Latvijai vislabākais secinājums no šādas uzrunas būtu regulāri atgādināt Eiropas Savienībai (ES) - "jo vienotāka būs ES, jo mazāk iespējama būs Krievijas politiskā ietekme".

Politologs Kārlis Daukšts norāda, ka Putina runa bijusi atklāta un ļoti asa, kas parāda, ka Krievija ir un mēģina būt par vienu no pasaules lielvalstīm. Kā uzskata politologs, ir pamats domāt par to, ka "esam kāda noteikta pavērsiena priekšvakarā".

"Ir iespējams, ka Krievija patlaban intensificēs savu bruņošanās programmu, kas būs saistīta ar jaunu kodolieroču ieviešanu, ar sacensību kosmosā," sacīja politologs.

Viņš uzskata, ka Krievija patlaban kāp uz tā paša grābekļa, uz kura jau bijusi. Krievija, viņaprāt, ir gatava investēt "savus naftas miljardus" nevis dzīves līmeņa uzlabošanā un jaunu tehnoloģiju ieviešanā, bet jaunas "bruņošanās spirāles" uzsākšanā.

Politologs norāda, ka tās ir viņa drūmākās prognozes, kas var arī nepiepildīties, taču Putina atklātība parāda, ka Krievija vēlas stiprināt savas pozīcijas starp lielvalstīm.

"Latvijai secinājums ir viens - Krievija noteikti vērsīsies arī pret tā saucamajām Krievijas robežvalstīm. Latviju sagaida galvenokārt smagi verbāli uzbrukumi, jo mēs esam ASV aģenti," prognozē Daukšts.

Kā ziņots, Putins sestdien asi kritizēja ASV un citas rietumvalstis par centieniem uzspiest savu gribu pārējai pasaulei un padarīt to "vienpolāru".

"Kas ir vienpolāra pasaule? Lai kā mēs censtos šo terminu izskaistināt, tas nozīmē tikai vienu varas centru, tikai vienu spēka centru un tikai vienu kungu," teica Putins, uzstājoties ar runu Minhenes drošības politikas konferencē, ikgadējā augsta ranga sanāksmē, kas veltīta globālās drošības situācijas analīzei.

"Tam nav nekā kopīga ar demokrātiju, jo tā paredz vairākuma viedokli, kas rēķinās ar mazākuma viedokli. Cilvēki vienmēr mūs māca demokrātijā, taču ļaudis, kas mums māca demokrātiju, paši to nevēlas mācīties," teica Putins.

Viņš norādīja, ka galvenokārt jau ASV daudzkārt starptautiskās drošības jautājumos pārkāpušas savas nacionālās robežas un ka šāda politika nav padarījusi pasauli drošāku. Gluži otrādi, pasaule, pēc Krievijas prezidenta domām, kļuvusi nedrošāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!