Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turcijas militārā operācija Sīrijas ziemeļos atšķīra jaunu lapaspusi pilsoņu karā, kas Tuvo Austrumu valsti plosa jau vairāk nekā astoņus gadus. Ankaras lēmums izvērst bruņotu ofensīvu savas kaimiņvalsts ziemeļos vērtēts pretrunīgi un radījis jautājumus ne tikai par Sīrijas pilsoņu kara tālāko attīstību, bet arī NATO vienotību un Turcijas realizētās ārpolitikas savietojamību ar Rietumos valdošajām nostādnēm un interesēm.

Portāls "Delfi" uz sarunu aicināja starptautiskās politikas ekspertus, lai izprastu faktorus, kuri ietekmē Turcijas ārpolitiku, kā arī iezīmētu iespējamo notikumu attīstību Sīrijas konflikta un NATO kontekstā.

"Ja vēlamies analizēt Turcijas ārpolitiku, jāsaprot, kā domā Turcijas politikas veidotāji. Domāšanas veidu ietekmē vairāki faktori. Pirmais – starptautiskā kārtība mainās. Otrais – Turcijai kaut kas ir jādara saistībā ar šīm izmaiņām. Trešais – Turcija nedodas ne Austrumu, ne Rietumu virzienā, tā iet pati savu ceļu. Turcija cenšas atrast jaunu vietu jaunā pasaules kārtībā," sarunā ar portālu "Delfi" skaidro Polijas Ārpolitikas institūta pētnieks Karols Vasiļevskis.

Poļu eksperts apgalvo, ka Turcijai, veicot militāro ofensīvu Sīrijā, savus mērķus izdevies sasniegt daļēji. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!