Foto: AP/Scanpix/LETA

Baltkrievija var pieteikt karu Ukrainai un oficiāli doties palīgā Krievijas prezidentam, agresoram Vladimiram Putinam, kurš uzsācis pilna mēroga iebrukumu neatkarīgajā Ukrainā, ukraiņu ziņu aģentūra "Unian" citē Melnās jūras stratēģisko pētījumu institūta projektu vadītājs, izdevuma "BlackSeaNews" galvenais redaktors Andrejs Kļimenko.

"Pastāv liela iespēja, ka pašpasludinātā Baltkrievijas vadība tuvākās stundās pieņems lēmumu par sava karaspēka dalību karā, ko Krievija uzsākusi pret Ukrainu. Tas nozīmē visu Baltkrievijas aizsardzības spēku iesaistīšanu cīņā pret mūsu aizsardzības spēkiem. Vienīgais iemesls ir tas, ka pilsonis Lukašenko pilnībā ir atkarīgs no Putina, arī jautājumā par savu drošību," uzskata Kļimenko. "Šis lēmums nekādi neveicina mieru un draudzību starp Ukrainas un Baltkrievijas tautām, kas ilgst jau gadsimtiem. Mēs esam draudzīgas tautas un nevaram karot viens pret otru. Ja tāds lēmums tiks pieņemts un realizēts, tā būs kārtējā traģēdija, kas gulst uz Lukašenko un Putina rokām."

Kļimenko pieļauj, ka paši baltkrievi nemaz nenojauš realitāti, kas šobrīd notiek Ukrainā, jo informācijas telpā ir tikai Putina un Lukašenko propaganda, kas neatspoguļo traģēdijas patiesos apmērus un Krievijas spēku zaudējumus.

Kļimenko savā ierakstā norāda, ka Baltkrievijas varas opozīcijas neatkarīgie žurnālisti saņēmuši apstiprinājumu informācijai par gaisa desanta došanos uz Ukrainu. Kļimenko rīcībā esošā informācija liecina, ka Baltkrievijas armijas desants jau sasēdies lidmašīnās un plāno doties uz Kijevas un Žitomiras apkārtni.

Aizdomas par Baltkrievijas oficiālu iesaistīšanos karā paudis arī Ukrainas aizsardzības stratēģijas centrs, bet pirms dažām stundām Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis veicis pārrunas ar pašpasludināto Baltkrievijas prezidentu Lukašenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!