Foto: AFP/Scanpix

Noskaidrojies, ka divi Krievijas robežpārkāpēji, kurus igauņu robežsargi pagājušajā mēnesī aizturēja Narvas upē, ir bijušie PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) darbinieki, atsaucoties uz igauņu eksperta teikto, svētdien vēsta britu laikraksts "The Guardian".

64 gadus vecajam Mihailam Suhošinam un 54 gadus vecajam Aleksandram Laduram, kuri tika aizturēti, kad viņu laiva 21.septembrī Narvas upē bija iebraukusi Igaunijas teritorijā, izvirzītas apsūdzības par pretošanos arestam un nelikumīgu iekļūšanu Igaunijā.

"Bijušie VDK vīri, kas tika notverti Narvas upē, ir "bijušie", un, iespējams, viņi vienkārši zvejoja," sacīja Tallinas Starptautiskā Aizsardzības studiju centra pētnieks un Krievijas jautājumu eksperts Kalevs Stoičesku.

"Bet krievi pārbauda daudzu NATO un Eiropas Savienības valstu, arī Igaunijas, visu veidu robežas - sauszemes, jūras un gaisa. Viņi to dara, lai provocētu, bet arī, lai pārbaudītu reakciju - kā tehnisko, tā politisko."

Izsakoties par Krievijas specdienestu 5.septembrī veikto Igaunijas Drošības policijas līdzstrādnieka Estona Kohvera nolaupīšanu, eksperts norādīja, ka šim noziegumam var būt vairāki izskaidrojumi.

"Kohvera nolaupīšana, iespējams, bija politiska un simboliska, jo tā notika tajā pat dienā, kad NATO samits Velsā, un dienu pēc Obamas vizītes Igaunijā," norādīja Stoičesku.

"Bet tur varētu būt arī prozaiskāki iemesli, kas ir saistīti ar paša Federālā drošības dienesta attiecībām ar kriminālo pasauli un kontrabandu pāri Igaunijas robežai," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!