Pirmdien no Itālijas sūtīta vēstuļbumba saņemta arī Eiroparlamenta britu deputāta Gerija Taitlija birojā, kur tā uzliesmojusi. Neviens nav cietis.
Deputāta sekretāre vērusi vaļā vēstuli, no tās sāka nākt dūmi un tā uzliesmojusi uz galda. Viņai izdevies vēstuli nogrūst uz grīdas, kur liesmas apdzēstas.

Kā jau ziņots, šodien vairākas vēstuļbumbas nosūtītas Eiroparlamentam (EP) Briselē, no kuriem viena arī eksplodēja.

Vēstule bijusi sūtīta Vācijas kristīgo demokrātu deputātam Hansam Gertam Peteringam, un to atvērusi kāda darbiniece. "Tā aizdegās, un atskanēja sprādziens. Neviens nav ievainots," aģentūrai "Reuters" sacīja Eiropas Tautas partijas pārstāvis.

Parlamentā atrastas vēl divas vai trīs vēstuļbumbas, kas nav eksplodējušas. Visas šīs vēstules 22.decembrī nosūtītas no Boloņas.

"Kā mēs saprotam, saņemtas vēl divas vai trīs pakas, bet tās nav atvērtas un tās pārbauda parlamenta drošības dienests," sacīja parlamenta prezidenta pārstāvis Deivids Hārlijs. "Visas pakas apzīmogotas Boloņā un izsūtītas 22.decembrī."

Pagaidām nav zināms, kad pakas pienākušas parlamentā, jo ES institūcijas Ziemassvētku un Jaungada brīvdienu laikā bija slēgtas.

Pēdējo nedēļu laikā vairākām Eiropas Savienības (ES) institūcijām vai amatpersonām nosūtītas vēstuļbumbas.

28.decembrī sūtījumā ievietota bumba eksplodēja Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Romāno Prodi rokās. Tā kā iepriekš pie viņa mājas notikuši sprādzieni, viņš šo sūtījumu atvēris uzmanīgi un sprādzienā nav cietis.

Prodi mājās tika nogādāta viņa sievai adresēta dzeltenā papīrā ietīta grāmata, kas bijusi vidū izgriezta un aprīkota ar spridzekli. Izmantotā grāmata bijusi Gabriela D'Anuncio "The Pleasure". Rakstnieks bija slavens fašisma atbalstītājs līdz viņa nāvei 1938.gadā.

29.decembrī tika atklātas divas vēstuļbumbas - viena bija sūtīta Eiropola Nīderlandes birojam un otra - Eiropas Centrālās bankas prezidentam Žanam Klodam Trišē.

Vēstulē, kas rutīnas pārbaudē tika atklāta bankas pasta nodaļā Frankfurtē, atradās uzliesmojošs šķīdums, kas, iespējams, ir kāds pesticīds. Trišē adresētajā vēstulē atradās arī vadi, un tā bija sūtīta no Boloņas Itālijā. Bankas vadītājs pats nav pieskāries šai vēstulei.

30 decembrī vēstuļbumba nogādāta Hāgā bāzētajai ES institūcijai "Eurojust", kas cīnās pret organizēto noziedzību, taču tā nav eksplodējusi un neitralizēta.

Izmeklētāji uzskata, ka visas bumbas sūtītas no Itālijas ziemeļu pilsētas Boloņas.

Vācijas pilsētas Karlsrūes Federālā prokuratūra paziņoja, ka tā uzsākusi izmeklēšanu pret kādu itāliešu anarhistu organizāciju, kas tiek turēta aizdomās par slepkavības mēģinājumu.

Itālijas laikraksts "La Repubblica" vēsta, ka Itālijas policijas rīcībā ir anarhistu organizācijas 250 locekļu saraksts, bet nav nekādu pierādījumu par iespējamiem vēstuļbumbu sūtītājiem. Grupējums, kas sevi dēvē par Neformālo anarhistu federāciju, draudēja sākt kampaņu pret "jauno Eiropas kārtību" dažas dienas, pirms vēstuļbumbu saņēma Prodi.

Itālijas varas iestādes bloķējušas visu pastu, kas izsūtīts no Boloņas rajona un ir adresēts Eiropas Savienības (ES) amatpersonām un institūcijām, lai novērstu jaunus vēstuļbumbu uzbrukumus.

Boloņas prokurora palīgs Luidži Persiko informēja aģentūru "Reuters", ka policijai tiks dotas tiesības aizturēt pārbaudei jebkuru pasta sūtījumu, kas adresēts ES institūcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!