Foto: Reuters/Scanpix
Vismaz 16 cilvēki gājuši bojā eksplozijā Pakistānas ziemeļrietumos, kas notika islāmistu kaujinieku uzspridzinātā automašīnā, kas veda degvielu NATO spēkiem Afganistānā.

Uzbrukums, par kuru atbildību uzņēmās islāmistu kaujinieku grupējuma "Taleban" atzars, notika netālu no Torhamas robežpunkta Haiberas reģionā, kas ir viens no galvenajiem maršrutiem degvielas piegādēm NATO spēkiem Afganistānā.

Pēc sprādziena naktī automašīna sāka degt, bet rīta pusē automašīnā notika vēl viens sprādziens un bojā gāja 16 cilvēki, kas mēģināja savākt no degošās cisternas plūstošo degvielu, paziņoja vietējā amatpersona.

Tajā pašā reģionā piektdien notika bumbu uzbrukums 16 NATO degvielas automašīnām, kas pēc sprādziena aizdegās. Šajā uzbrukuma neviens cilvēks necieta.

Arī par šo uzbrukumu atbildību uzņēmās "Taleban" Pakistānas atzars, skaidrojot, ka tā ir daļa no "svētā kara pret amerikāņiem. Vēlamies pārtraukt piegādes NATO caur mūsu teritoriju".

Caur Pakistānu tiek veiktas 40% no piegādēm NATO spēkiem Afganistānā, vēl 40% tiek piegādāti caur pārējām Afganistānas kaimiņvalstīm, bet 20% - izmantojot gaisa satiksmi.

Par uzbrukumu galveno iemeslu tiek minēta atriebība par starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" vadītāja Osamas bin Ladena nogalināšana.

Uzbrukumi NATO degvielas cisternām notika dažas stundas pēc tam, kad "Taleban" Pakistānas atzars uzņēmās atbildību par notikušo ASV konsulāta konvoja spridzināšanu Pakistānas ziemeļaustrumu pilsētā Pešavarā, kurā bojā gāja viens civiliedzīvotājs, bet 12 cilvēki tika ievainoti, no kuriem divi bija ASV pilsoņi.

Pēc tam, kad 1.maijā ASV jūras spēku specvienība SEAL savrupmājā Pakistānas pilsētā Abotabadā nogalināja starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" vadītāju Osamu bin Ladenu, kas uzņēmās atbildību par 2001.gada 11.septembra un daudziem citiem teroraktiem, "Al Qaeda" un tai pietuvinātais " Taleban" solīja atriebties.

Maz ticams, ka starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" līdera Osamas bin Ladena nogalināšana vājinās Pakistānas islāmistu kaujinieku grupējumu "Taleban"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!