Foto: Reuters/Scanpix
Eiropas Savienība (ES) pauž "dziļu vilšanos" par notiesājošo spriedumu - septiņi gadi cietumā - bijušajai Ukrainas premjerministrei Jūlijai Timošenko, teikts ES ārlietu pārstāves Ketrīnas Eštones oficiālajā paziņojumā, otrdien informē aģentūra "Interfax".

Eštone uzskata, ka tiesa nav atbildusi neatkarīgas un taisnīgas tiesvedības starptautiskajiem standartiem. ES pārstāve nodevējusi Timošenko tiesāšanu par politiski motivētu. Notiesājošais spriedums negatīvi ietekmēs Ukrainas un ES attiecības. .

Vācijas ārlietu ministrija arī paziņojusi, ka gaidāmas "sekas" Ukrainas un Vācijas attiecībās, kā arī Kijevas un Briseles saziņā.

Savukārt Ukrainas Ārlietu ministrija izplatījusi paziņojumu, kurā teikts, ka "ukraiņu diplomātija ir darījusi un darīs visu iespējamo, lai pierādītu mūsu eiropiešu partneriem, ka Ukrainā pastāv konkurence un plurālistiska demokrātija, bet viens konkrēts tiesas lēmums nevar liecināt par minēto faktu neesamību."

Kā ziņots, Kijevas Pečeru rajona tiesa otrdien bijušo premjerministri Jūliju Timošenko notiesāja ar septiņu gadu cietumsodu, atzīstot viņu par vainīgu pilnvaru pārsniegšanā, 2009.gadā ar Maskavu noslēdzot Kijevai neizdevīgo vienošanos par dabasgāzes piegādēm, informē aģentūra "RIA Novosti".

Timošenko advokāti jau paziņojuši, ka spriedums tiks pārsūdzēts.

Jau vēstīts, ka tiesnesis Rodions Kirejevs sprieduma motivējošā daļā jau atzinis, ka ekspremjere ir vainīga izvirzītajās apsūdzībās par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, 2009. gadā noslēdzot dabasgāzes piegāžu līgumus ar Krieviju. Iznākumā valsts kompānijai "Naftogaz" tika radīti 1,5 miljardu grivnu (96 miljonu latu) lieli zaudējumi. Tiesa arī aizliegusi Timošenko trīs gadus pēc soda izciešanas ieņemt amatus valsts pārvaldē. Ekspremjerei arī jāatmaksā viņas radītie zaudējumi kompānijai "Naftogaz".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!