Foto: AP/Scanpix

Ekvadoras Ārlietu ministrija pirmdien paziņojusi, ka Kito "analizē" ASV izlūkdienesta bēguļojošā bijušā darbinieka Edvarda Snoudena patvēruma pieprasījumu.

"Mēs pieņemsim lēmumu (..), mēs to analizējam," žurnālistiem Hanojā pavēstīja Ekvadoras ārlietu ministrs Rikardo Pinto. "Tas saistīts ar izteiksmes brīvību un pilsoņu drošību visā pasaulē. Mēs vienmēr rīkojamies saskaņā ar principiem, nevis mūsu pašu interesēs. Ir valdības, kas vairāk rīkojas savās interesē, taču mēs tā nedarām."

Bijušais ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) līgumdarbinieks Snoudens, kas pēdējā laikā atklātībai nodevis plašu informāciju par ASV izlūkdienestu darbību, svētdien no Honkongas ieradās Maskavā, un, cerot izvairīties no aresta, pieprasījis patvērumu Ekvadorai.

Viņš šobrīd uzturas Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonā un plāno uz Ekvadoru doties caur Kubu.

Aģentūras AFP korespondents Šeremetjevas lidostā pie VIP zāles redzējis automašīnu ar diplomātiskajām numurzīmēm un Ekvadoras karogu.

Savukārt Pinto pavēstīja, ka Ekvadoras pārstāvji Maskavā šobrīd ved sarunas ar "augstākām varasiestādēm".

Tikmēr Baltais nams pirmdien paziņojis, ka cer uz Maskavas sadarbību, lai panāktu Snouedena izdošanu ASV, kur viņam draud apsūdzības spiegošanā.

"Ņemot vērā mūsu intensīvo sadarbību pēc Bostonas maratona spridzināšanas un mūsu sadarbības vēsturi ar Krieviju tiesībsargāšanas jautājumos, tostarp vairāku augsta līmeņa noziedznieku izdošanu Krievijai pēc Krievijas valdības pieprasījuma, mēs sagaidām, ka Krievijas valdība izvērtēs visas pieejamās iespējas izdot Snoudenu tiesāšanai ASV par noziegumiem, kuros viņš apsūdzēts," norādīja Nacionālās drošības padomes pārstāve Keitlina Heidena.

Kito jau iepriekš piešķīrusi patvērumu interneta vietnes "WikiLeaks" dibinātājam Džūljenam Asanžam, kura izdošanu pieprasījusi Zviedrija, lai viņu nopratinātu vairākās seksuālo noziegumu lietās. Asanžs joprojām uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!