Foto: AP/Scanpix

Bijušais CIP darbinieks Edvards Snoudens, kuru par noslēpumu izpaušanu vajā ASV, joprojām atrodas Maskavā, kur ieradies svētdien, to pirmdien preses konferencē, ko pārraidīja BBC, pavēstījis Ekvadoras ārlietu ministrs Rikardo Patīno.

Snaudens svētdien vērsās pie Ekvadoras valdības, lūdzot valstī politisko patvērumu. Preses konferencē Vjetnamā, kurā ministrs atrodas oficiālajā vizītē, Patīno sacīja, ka lemjot par patvēruma došanu, tiks ņemtas vērā bijušā spiega cilvēktiesības.

Ministrs paziņojis, ka ikviens cilvēks ir tiesīgs dzīvot drošībā un viņu nedrīkst vajāt par to, ka viņš ir pateicis patiesību.

BBC norāda, ka lidmašīnā, kura no Maskavas devās uz Kubu, Snaudens nav iekāpis.

Jau vēstīts, ka Snoudens svētdien pieprasīja politisko patvērumu Elvadoram. Snoudens svētdien no Honkongas devies uz Maskavu. Krievijas mediji gan pieļauj, ka Maskava nebūs aģenta galamērķis, bet gan vien tranzītpunkts.

"Interfax", atsaucoties uz kāda avota teikto, vēsta, ka 30 gadus vecais Snaudens tālāk no Maskavas varētu doties uz Kubu. Taču citi mediji vēsta, ka tālāk meklētais aģents varēto doties uz Venecuēlas galvaspilsētu Karakasu vai Īslandi.

Gandrīz pirms gada politisko patvērumu Ekvadorā lūdza Interneta vietnes "Wiki Leaks" dibinātājs Džūljens Asanžs, kura izdošanu arī vēlas ASV. 2012.gada augustā Ekvadora nolēma Asanža lūgumu apmierināt.

Jau ziņots, ka Snoudens nodevis britu laikrakstam "The Guardian" informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personas izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

Pats Snoudens izdevumam atzinis: "Es nevēlos dzīvot tādā sabiedrībā, kur notiek šādas lietas (..). Es nevēlos dzīvot pasaulē, kur viss, ko es daru un saku, tiek ierakstīts."

"The Guardian" norāda, ka savu informācijas avotu avīze atklājusi pēc paša Snoudena lūguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!