Foto: EPA/LETA

Interneta vietnes "WikiLeaks" dibinātājam Džulianam Asanžam piešķirts politiskais patvērums Ekvadorā, trešdien nolēmušas šīs valsts varasiestādes, vēsta raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz Dienvidamerikas valsts varasiestāžu paziņojumu.

Šo lēmumu paziņoja Ekvadoras ārlietu ministrs Rikardo Patino.

Patino savā uzrunā, ko raidsabiedrība BBC translēja tiešajā ēterā, norādīja – ir pamats uzskatīt, ka izdošanas gadījumā pret Asanžu var tikt vērsta politiska izrēķināšanās. Tāpēc, bažās par viņa drošību, Ekvadora nolēmusi apmierināt Asanža lūgumu par patvērumu.

Ministrs minēja vairākus iemeslus, kāpēc Asanža brīvību un pat dzīvību uzskata par apdraudētu. Patino uzskata, ka ASV "WikiLeaks" dibinātājs netiks tiesāts godīgi un, visdrīzāk, tiks nodots militārajai tiesai. Ekvadoras ministrs izteica bažas, ka ASV Asanžam var tikt piespriests mūža ieslodzījums vai pat nāves sods.

Patino uzskata, ka Asanža bažas par savu drošību ir pamatotas, jo viņš, cīnoties par informācijas atklātību, ir "uzkāpis uz varžacīm" vairākiem pasaule ietekmīgiem politiķiem.

Tāpat Ekvadora bija prasījusi garantijas, ka Asanža tiesības tiks ievērotas un, ka Zviedrija viņu neizdos trešajām valstīm, taču šāds solījums nav nesaņemts, uzsvēra ministrs.

Ekvadoras ārlietu ministrs uzsvēra, ka viņa valsts ir gatava aizsargāt tos, kuri pamatoti jūtas apdraudēti. "Mēs ticam, ka mūsu draudzību ar Apvienoto Karalisti šis lēmums neietekmēs," runas noslēgumā bilda Patino.

Ekvadoras lēmums piešķirt politisko patvērumu Asanžam neko nemaina un viņš tiks izdots Zviedrijai, pēc Patino paziņojuma uzsvērušas Lielbritānijas varasiestādes. Lielbritānija atkārtoti uzsvēra, ka nepieļaus Asanža izbraukšanu un, tiklīdz viņš atstās vēstniecības telpas, viņu arestēs.


Asanžs 19. jūnijā ieradās Ekvadoras vēstniecībā Londonā un lūdza patvērumu šajā valstī. Ekvadoras ārlietu ministrs paziņoja, ka lūgums tiek izskatīts, bet šajā laikā Džulians Asanžs atrodas Ekvadoras aizsardzībā.

Politiskā bēgļa statusa iegūšana nepasargās Asanžu no atbildības par Lielbritānijas likumu pārkāpšanu, neievērojot mājas aresta nosacījumus, un viņš tiks arestēts tiklīdz iznāks ārā no vēstniecības, paziņoja Skotlendjarda pārstāvis.

Asanžs lūdza politisko patvērumu Ekvadorā, lai izvairītos no viņa izdošanas Zviedrijai, par kuru lēmusi Lielbritānijas tiesa. Zviedrijā viņš apsūdzēts izvarošanā un seksuālā uzbrukumā. Asanžs pieļauj, ka Zviedrija viņu izdotu ASV, kur viņam varētu draudēt nāvessods par vietnes "Wiki Leaks" darbību.

Lielbritānijas policija Asanžu aizturēja 2010.gada 7.decembrī, taču apcietinājums viņam tika nomainīts pret mazāk stingru drošības līdzekli, un tagad viņam jāievēro stingri noteikumi, ko paredz tiesas lēmums atbrīvot Asanžu pret drošības naudu un ļaut viņam dzīvot kāda atbalstītāja savrupnamā.

"WikiLeaks" izpelnījās starptautisku uzmanību, publiskojot desmitiem tūkstošu slepenu ASV militāro dokumentu par karadarbību Afganistānā un Irākā, kā arī publiskojot vairāk nekā 250 tūkstošus ASV vēstniecību ziņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!