Foto: AP/Scanpix/LETA

Ekvadoras prezidents Lenins Moreno paziņojis, ka vietnes "WikiLeaks" dibinātājs Džūljens Asanžs izmantojis Ekvadoras vēstniecību Londonā kā centru spiegošanai.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas policija 11.arīlī aizturēja Asanžu, kurš pēdējos septiņus gadus pavadījis Ekvadoras vēstniecībā Londonā. Kā pavēstīja Asanža advokāte, viņš aizturēts, pamatojoties uz ASV izdošanas lūgumu un par Lielbritānijas nosacījumu atbrīvošanai no ieslodzījuma pārkāpšanu. Asanžs tika aizturēts pēc tam, kad Ekvadora atsauca viņam piešķirto politisko patvērumu.

Moreno, kurš nāca pie varas 2017.gadā, intervijā laikrakstam "The Guardian" uzsvēra, ka neviena cita valsts nav ietekmējusi Ekvadoras lēmumu atņemt Asanžam politisko patvērumu. Tas darīts, jo Asanžs vairākkārt pārkāpis starptautiskās konvencijas.

Prezidents skaidroja, ka iepriekšējā Ekvadoras valdība pieļāvusi jaukšanos citu valstu lietās no vēstniecības Londonā. "Mēs nevaram pieļaut, ka mūsu nams, nams, kas atvēra savas durvis, kļūst par spiegošanas centru. (..) Šāda rīcība pārkāpj patvēruma nosacījumus," uzsvēra Moreno.

Ekvadoras vēstniecības amatpersonas pagājušajā ceturtdienā atļāva britu policijai ieiet vēstniecībā un aizturēt Asanžu. ASV Tieslietu ministrija paziņoja, ka apsūdzējusi Asanžu sazvērestībā ar bijušo Savienoto Valstu kareivi Čelsiju Meningu, lai 2010.gadā nopludinātu slepenus ASV dokumentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!