Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pēc postošā sprādziena Ekvatoriālās Gvinejas galvaspilsētā Batā, kurā bojā gāja 107 cilvēki, par slepkavībām nolaidības dēļ tiek tiesāts viens virsnieks un karavīrs, atsaucoties uz totalitāri pārvaldītās valsts medijiem, vēsta "Africa News".

Pēc Batā esošajā Nkoa-Toma militārajā bāzē nograndušā sprādziena tiesas priekšā stājušies bāzes vadītājs pulkvežleitnants Valentīns Nzags Ega un kaprālis Hose Antonio Obama Nsue, paziņojis militārais prokurors Alehandro Mitigo. Viņi tiek apsūdzēti nolaidībā, kas izraisījusi cilvēku nāvi, ugunsgrēkus un plašus postījumus.

Tiesas sēdē, kuru atklāja 42 pie varas esošais diktators Teodoro Obiangs Nguema, abiem apsūdzētajiem tiek prasīts 70 gadu ilgs cietumsods.

Šī gada 7. martā pilsētas apbūves ieskautajā bāzē nogranda vismaz trīs vērienīgi sprādzieni, pilnībā nopostot plašu apgabalu, nogalinot 107 cilvēkus un ievainojot 615. Sprādzieni nogranda cits pēc cita, nekontrolētam ugunsgrēkam plosoties bruņojuma noliktavā.

Lielākā daļa bojāgājušo bija speciālo uzdevumu vienību karavīri un žandarmi, kā arī viņu bāzē un tās tiešā tuvumā dzīvojošo ģimeņu locekļi. Vairumam bojāgājušo sarīkotas vērienīgas bēres.

Galvaspilsētā Batā dzīvo aptuveni 800 000 cilvēku no nelielajā un dabas resursiem bagātajā valstī mītošajiem aptuveni 1,4 miljoniem cilvēku. Armijai Ekvatoriālajā Gvinejā ir ļoti prominenta loma. Salīdzinoši gada budžetā armijai 2020. gada budžetā bija atvēlēti aptuveni 140 miljoni eiro iepretim 90 miljoniem eiro izglītībai, norāda "Africa News".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!