Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ekvatoriālās Gvinejas līderis Teodoro Obiangs Nguema atzīmē 40 gadus valsts vadītāja amatā. Neviens cits no pašreizējiem pasaules valstu prezidentiem līdera pienākumus nav pildījis tik ilgi, raksta portāls "Africanews".

Nguema, kurš ir 77 gadus vecs, par nelielās Āfrikas valsts vadītāju kļuva 1979. gada 3. augustā. Toreiz viņš gāza sava tēvoča – Francisko Masiasa Nguemas – režīmu.

Ilggadējais valsts līderis apgalvojis, ka kopš nākšanas pie varas, viņam izdevies apspiest vismaz desmit apvērsuma vai atentāta mēģinājumus. Uz katru no šiem mēģinājumiem Ekvatoriālā Gvineja atbildējusi ar represijām, vainojot valsts bruņotos spēkus, opozīciju vai ārvalstu aktorus, atzīmē medijs.

Pēdējais no apvērsuma mēģinājumiem noticis 2017. gada decembrī. Apvērsumu mēģinājuši īstenot vairāk nekā 130 cilvēki, viņu vidū bijuši arī vairāki ārzemnieki. Jūnijā viņiem piesprieda cietumsodus.

Kad Nguema kļuva par valsts līderi, Ekvatoriālā Gvineja bija valsts ar ierobežotiem resursiem. Tomēr 20. gadsimta 90. gados valsts teritoriālajos ūdeņos atklāja naftu. Tas ir palīdzējis valstij attīstīties un tai ir viens no augstākajiem IKP uz vienu iedzīvotāju visā kontinentā. Taču korupcija joprojām ir viena no lielākajām problēmām šajā Āfrikas valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!