Foto: EPA/LETA
Bijušais ANO Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Mohameds el Baradei izteicies, ka viņš esot gatavs kandidēt uz Ēģiptes prezidenta amatu un sacensties pat ar pašreizējo ilggadīgo prezidentu Hosni Mubaraku, otrdien ziņo laikraksti.

El Baradei intervijā televīzijas kanālam "Dream TV" pavēstīja, ka esot "gatavs kandidēt uz prezidenta amatu, ja tauta mani lūgs, neatkarīgi no tā, kurš būs mans sāncensis vēlēšanās", raksta avīze "Al Masry al Youm".

Viņš teica, ka Mubaraks, kurš vada valsti kopš 1981.gada, var arī neuzvarēt brīvās vēlēšanās, un kritizēja korupciju un nabadzību Ēģiptē, norādot, ka visiem ēģiptiešiem ir jābūt pieejamai medicīniskai aprūpei un labai izglītībai.

El Baradei kopš atkāpšanās no IAEA vadītāja amata pagājušā gada beigās vairākkārt aicinājis veikt demokrātiskas pārmaiņas Ēģiptē. Konstitūcija tās pašreizējā formulējumā neļauj el Baradei kandidēt uz prezidenta amatu. Tā prasa, lai kandidāts vismaz vienu gadu būtu bijis viens no kādas partijas vadošajiem biedriem, un šai partijai jābūt pastāvējušai vismaz piecus gadus.

Kā neatkarīgam kandidātam viņam būtu jāiegūst atbalsts no vismaz 250 parlamenta apakšpalātas un augšpalātas locekļiem un pašvaldībām, kurās visās dominē Mubaraka Nacionāldemokrātiskā partija (NDP).

"Dažiem, tādiem kā es, kuri nevar kandidēt uz prezidenta amatu, tā ir katastrofa. Kā konstitūcija var aizliegt kandidēt 99% iedzīvotāju?" viņš jautāja "Dream TV" pārraidē.

Valstij piederošie laikraksti un Nacionāldemokrātiskās partijas biedri kritizē el Baradei un apsūdz viņu saiknes zaudēšanā.

"Stabilitāte ir laba lieta, un tas, ko mēs zinām, ir labāks par to, ko mēs nezinām," laikraksts "Al Masry al Youm" citē ietekmīgo NDP biedru Mustafu al Feki, kura teiktais sasaucas ar režīma nostāju, ka jebkāda virziena maiņa varētu destabilizēt stāvokli Ēģiptē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!