Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Cilvēki, kuri mēģina palīdzēt cietumā dabūt vienu no pasaulē ietekmīgākajiem narkobaroniem Hoakinu Gusmanu jeb "El Chapo", bieži rod nelabu galu, raksta medijs "Vice".

2015. gadā dzimtās Meksikas vizītes laikā tika nogalināts divu Sinolas kartelī augstā statusā esošu Čikāgas ziņotāju tēvs. Pērn gaišā dienas laikā uz ielas nošauts Meksikas federālais tiesnesis, kurš arī bija iesaistīts Sinaloa karteļa lietas risināšanā.

Tas ASV institūcijas spiež meklēt drošības pasākumus, lai aizsargātu lieciniekus vismaz līdz brīdim, kad tie spētu liecināt pret ietekmīgo narkobaronu. Pagājušajā nedēļā lietu izskatošais tiesnesis Braiens Kogans apstiprināja federālo izmeklētāju prasību turēt noslēpumā liecinieku identitātes no "El Chapo" un viņa juristu komandas līdz pašam pēdējam brīdim, kad viņiem jau jāparādās liecināt tiesā.

Kogans norādījis, ka viņš ir pārliecināts, ka šāds lēmums ir nepieciešams, lai pasargātu lieciniekus, kuri sadarbojas, bet vienlaikus netraucēšot Gusmana advokātiem sagatavot aizstāvību, lai gan viņi apgalvo pretējo. Tiesnesis savu lēmumu pamatoja arī ar faktu, ka "El Chapo" pārstāvji iepriekš izmantojuši starpniekus, pat liecinieku ģimenes locekļus, lai iebiedētu potenciālos ziņotājus.

Tas apgrūtinājis tiesas procesu, kurā kā pierādījumi tiek izmantoti stundām gari video un audio ieraksti, fotogrāfijas un pierakstītās liecības, kas narkobaronam varētu ļaut izskaitļot, kas viņu ir nodevuši. Tiesai dilemmu rada fakts, ka aizstāvībai jāļauj ar šo informāciju iepazīties, lai tā spētu aizstāvēt apsūdzēto, taču tiesnesim jārod veids, lai liecinieki nonāktu līdz liecināšanai.

Izmeklētāji iepriekš minējuši, ka viņi par lieciniekiem esot izsaukuši desmitiem augsta līmeņa dažādu narkokarteļu pārstāvjus ne tikai no Meksikas un ASV, bet arī Kolumbijas, kuri ar apsūdzēto esot personīgi pazīstami un pat slēguši darījumus. Medijs gan pieļauj, ka nepilnīgā informācija un ietekmīgu liecinieku piesaukšana tiek izmantota, lai piespiestu "El Chapo" pašu atzīt kaut daļu vainas.

Kopš mafijas tīkla vadoņa izdošanas ASV šī gada janvārī viņš tiek turēts īpaši stingrā apsardzībā federālā cietumā Manhetenā, Ņujorkā. Cietuma īpašie drošības pasākumi paredz, ka mafiozo nevar kontaktēties ne ar vienu citu, kā vien saviem advokātiem. Viņa māsai gan tika dota atļauja vienreiz apciemot brāli, taču imigrācijas dienests viņai atteica vīzu un bloķēja iespēju atkārtoti šķērsot robežu.

Šī nošķirtība "El Chapo" noteikta, ņemot vērā viņa vadītā Sinolas karteļa ietekmi, kas faktiski darbojās kā viņa personīgā slepkavu armija, kuru viegli varētu pavērst pret jebkuru, kuru Gusmans uzskatītu par nodevēju.

Tikmēr aizstāvji uzskata, ka katra liecinieka motīvs arī viņiem ir rūpīgi jāpārbauda, jo ziņotāji esot gatavi atklāt notikumus, kas ļautu viņiem samazināt apsūdzības pret pašiem, un līdz ar to viņi esot ieinteresēti melot. "Katrs no viņiem šeit mēģinās savu sodu samazināt uz Gusmana rēķina. Un tādi šajā lietā būs pierādījumi," tiesas taktiku aizsargāt lieciniekus nosodījis narkobarona vadošais advokāts Eduardo Balarezo.

Tiesas process turpināsies 19. janvārī. Iepriekšējā tiesneša Kogana vadītā sēde notika novembra sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!