Foto: Publicitātes foto

Viens no Meksikā un visā Amerikā visietekmīgākajiem narkobaroniem Hoakins Gusmans Loera, kurš plašāk pazīstams ar iesauku El Chapo jeb "Īsais" pēdējo reizi apcietināts pirms trim gadiem un pērn tika izdots ASV. Šobrīd noritošajā tiesas procesā atklājies, kā 2014. gadā, kad policija kārtējo reizi bija nonākusi uz Sinaola karteļa vadītāja pēdām, noziedznieks kails izbēdzis pa slepenu tuneli.

Pērnā gada nogalē sāktajā tiesas procesā atklājas aizvien jaunas detaļas gan par mafiozo noziegumiem, gan uzbūvētās impērijas darbības shēmām. Liecinieku vidū ir gan Latīņamerikas noziedzīgās pasaules grandi, kuri cer uz savu sodu potenciālu samazināšanu, gan politiķi, gan dažādi citi Gusmanam reiz pietuvinātie. Nupat liecību sniegusi arī viņa mīļākā Lucero Sančesa, atklājot detaļas par sava bijušā mīlnieka otro apcietināšanas reizi no bēgļu skatupunkta, raksta "Vice".

ASV specdienestu un Meksikas armijas spēku kopīgā operācija El Chapo aizturēšanai sākusies 2014. gada 17. februāra agrā rītā ap pulksten 4. Viņi bija noskaidrojuši, ka tonakt Sinaolas karteļa līderis atrodas vienā no viņa Kuljakanas pilsētas slēptuvēm. Aģenti ielauzušies mājas garāžā, bet aptuveni desmit minūtes nopūlējušies, lai uzlauztu īpaši drošās metāla durvis.

Sančesu un Gusmanu pamodinājusi skaļā durvju sišana, kā arī mafiozo privātā sekretāra, kuru mīlniece zinājusi vienīgi kā Kondoru, kliegšana "Atver! Viņi ir mums uz pēdām!" El Chapo joprojām pilnībā kails kopā ar Kondoru ieskrējuši vannasistabā, un saukuši Sančesu līdzi. Viņa sekojusi un tur pārsteigta ieraudzījusi, ka vanna ar hidraulikas palīdzību ir pacelta gaisā, atklājot ieeju tunelī.

Foto: Publicitātes foto

Lejup vedušas koka kāpnes, bet pats tunelis bijis pilnībā tumšs, mitrs un dubļains. Trijotnei tunelī pievienojusies vēl slepenajā mājā strādājošā kalpone un Kondors aizvēris tuneļa ieeju. Viņi drīz nonākuši pilsētas notekūdeņu sistēmā, pa kuru Gusmana vadībā aptuveni stundu gājuši līdz kādam notekgrāvim, kur viņus jau sagaidījis kāds mafijas loceklis.

Tiesībsargi mājā atraduši vienīgi lielus metamfetamīna, kokaīna un ieroču krājumus, kā arī Gusmana ar dimantiem rotāto pistoli un ģimenes fotogrāfijas. Atradumi apliecināja, ka te uzturējies pats karteļa līderis.

Foto: Publicitātes foto

Vēlāk tajā pašā dienā tiesībsargi pārmeklējuši vēl piecas mafijas pārraudzītas mājas Kuljakanā. Tajās visās atrasti tuneļi, kas savienoti ar pilsētas kanalizācijas sistēmu. Tos palīdzējuši uziet ēkās aizturētie cilvēki.

Dienesti drīz uzzinājuši, ka Gusmans devies bēgļu gaitās uz aptuveni 200 kilometru attālo Mazatlanas pilsētu. Viņi 22. februārī devās bēgļiem pakaļ. Šoreiz gan viņi ģērbušies šortos, iešļūcenēs un vieglos krekliņos, tēlojot tūristus.

Viņi noskaidrojuši, ka El Chapo apmeties viesnīcā "Miramar", kuru mafijas uzdevumā apsargājuši vietējie policisti divās automašīnās. Pēc aģentu lūguma viņi gan tūdaļ savas pozīcijas pametuši un Gusmans, viņam pašam negaidot, aizturēts savā ceturtā stāva numuriņā ar skatu uz Kluso okeānu. Tur bija apmetusies arī viņa sieva ar diviem bērniem, auklīte un Kondors.

Pēc šīs aizturēšanas Gusmans nonāca Mehiko cietumā, no kura 2015. gada vasarā izbēga pa pusotru kilometru garu pazemes tuneli. Viņš brīvību gan nepaguva baudīt ilgi un jau 2016. gada janvārī tika atkal aizturēts.

Sančesas, kura pati aizturēta 2016. gada jūlijā, cenšoties šķērsot Meksikas-ASV robežu, liecības kopumā tiesai devušas visai bagātīgu materiālu par El Chapo kriminālajām aktivitātēm. Šobrīd 29 gadus vecā sieviete bijusi viņa mīļākā no 2011. gada līdz pat 2014. gadam, kad viņš aizturēts vien dažas dienas pēc bēgšanas pa kanalizācijas sistēmu.

Foto: Publicitātes foto

Romāns starp viņu un 30 gadus vecāko mafiozo aizsācies, kad viņa bijusi vien 21 gadu veca. Sākotnēji jaunā sieviete bijusi tikai mīļākā, bet ar laiku iesaistīta arī narkotiku transportēšanā un atslēgas cilvēku satikšanā, pamazām kļūstot par daļu no Gusmana veidotā mafijas tīkla. Par spīti tam El Chapo viņu izsekojis, regulāri izsniedzot viņai aizvien jaunus telefonus, kuros bijušas uzstādītas noklausīšanās ierīces. Līdzīgi bijuši arī viņa sievai un vēl kādai mīļākajai.

Ar laiku viņa kļuvusi par vairāku karteļa vadītu kompāniju seju un centies panākt arī Sančesas tuvinieku ievilkšanu mafijas hierarhijā, kam gan viņa aktīvi pretojusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!