Foto: AFP/Scanpix/LETA

Elitāra un ļoti slepena Krievijas militārā izlūkošanas vienība Ukrainā varētu būt zaudējusi līdz trīs ceturtdaļām sava personāla, liecina BBC Krievijas dienesta otrdien publicētais pētījums, uz kuru atsaucas portāls "The Moscow Times".

Tāpat kā citas speciālo spēku vienības, GRU izlūkošanas aģentūras 3. gvardes "Spetsnaz" brigādes personāla apjoms ir klasificēts. Taču, pamatojoties uz brigādes bojāgājušo skaitu un iespējamo zaudējumu līmeni, ko apkopoja "BBC Russia", medijs secināja, ka tā, iespējams, ir zaudējusi 75% vīru.

Kopumā BBC paziņoja, ka ir atradusi tiešus un netiešus pierādījumus no publiski pieejamiem avotiem par 56 karavīriem no 3. gvardes "Spetsnaz" brigādes, kas nogalināti septiņu mēnešu laikā kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā. Kāda bojāgājušā karavīra māsa "BBC Russia" teica, ka viņa uzskata, ka zaudējumi varētu būt vēl lielāki.

GRU 3. gvardes "Spetsnaz" brigāde varētu būt cietusi līdz šim lielākos zaudējumus pēdējās atkāpšanās laikā no Austrumukrainas pilsētas Limanas pagājušajā nedēļā. Citējot karavīru radiniekus, "BBC Russia" ziņoja, ka līdz deviņiem brigādes locekļiem gāja bojā, mēģinot aizstāvēties pret Ukrainas spēku pretuzbrukumu šajā stratēģiski nozīmīgajā pilsētā, kuru pirms dažām dienām izdevās atbrīvot Ukrainas armijai.

Krievijas valsts mediji un promaskaviskie militārie blogeri izvairās ziņot par GRU vienību iesaistīšanos Ukrainā, paziņoja "BBC Russia", kas nozīmē, ka informācija par izlūku karavīru nāvi parādās vēlāk. Izdevuma minētie eksperti norāda, ka šie spēki cieš papildu zaudējumus, jo ir spiesti veikt uzdevumus, kas neietilpst viņu kompetencē.

Šādu vienību karavīru nāve ir īpaši problemātiska Krievijas bruņotajiem spēkiem, jo to aizstāšana ir ļoti dārga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!