Foto: AP/Scanpix

Bekingemas pils sestdien paudusi vilšanos par tabloīda "The Sun" rīcību, publicējot 1933. gada kadrus, kuros nākamā Lielbritānijas karaliene redzama ar nacistu sveicienā izstieptu roku, vēsta laikraksts "The Washington Post".

Izdevums publicējis attēlus no ģimenes filmas, kurā mājā Balmoralā redzama toreiz septiņus gadus vecā Elizabete, viņas onkulis Edvards, mamma un māsa. Ierakstā Elizabete, māte un onkulis paceļ rokas nacistu sveicienā.

1933. gadā pie varas Vācijā nāca Nacionālsociālistiskās partijas līderis Ādolfs Hitlers.

"Ir apbēdinoši, ka pirms astoņām desmitgadēm uzņemta filma, kas acīmredzot nāk no viņas Majestātes ģimenes arhīva, ir iegūta un izmantota šādā veidā," teikts Bekingemas pils paziņojumā.

Militārais vēsturnieks Džeimss Holands "The Sun" skaidro, ka karaliskā ģimene redzamajos kadros vienkārši jokojusi.

"Es nedomāju, ka trīsdesmitajos un četrdesmitajos gados Lielbritānijā bija kāds bērns, kurš nebūtu izpildījis parodētu nacistu sveicienu jautrībai," viņš skaidro.

Ņemot vērā kontekstu, ka nākamās karalienes vecāki Otrā pasaules kara laikā ieņēma stingri pretnacistisku nostāju, karaļnamam nebūtu jāuztraucas par video publiskošanu, uzskata Elizabetes II bijušais preses sekretārs Dikijs Arbaiters.

Viņš arī atgādina, ka nacisma patiesais ļaunums tapa zināms tikai vēlāk. Tomēr ģimene varētu būt dusmīga par to, kā laikraksts ieguvis šos mājas kino kadrus, viņš papildina.

"The Sun" vadošais redaktors Stigs Abels raidsabiedrībai BBC apgalvoja, ka ieraksts ir iegūts leģitīmā ceļā, uzsverot, ka publikācijas mērķis nav "karalienes vai viņas mammas kritizēšana".

Minēto ierakstu var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!