Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas karalienes Elizabetes II Ziemassvētku uzruna otrdien pirmo reizi tika pārraidīta arī trīsdimensiju (3D) un augstas izšķirtspējas (HD) tehnoloģiju formātā.

Šī bija pirmā reize, kad jebkad kāds no britu monarhijas pārstāvjiem redzams 3D formātā.

Galvenie notikumi, kurus uzrunā pieminēja karaliene, bija viņas valdīšanas 60. jeb Dimanta jubileja un vasarā Londonā notikušās olimpiskās spēles.

Elizabetes II runas ierakstu Bekingemas pilī veica 7.decembrī. Karalienes uzrunu producēja televīzijas kompānija "Sky", kas ir līdere 3D pārraižu ieviešanā britu televīzijā.

Ziemassvētku uzrunas ideju 1932.gadā ierosināja lords Reits, un tā paša gada nogalē tautu svētkos uzrunāja karalis Džordžs V. Uzrunas laiks Ziemassvētku dienā pulksten 15 (17 pēc Latvijas laika) nav mainījies kopš pirmās monarha uzrunas. Elizabete II ir teikusi uzrunas katru gadu kopš kāpšanas tronī, izņemot 1969.gadu, kad paredzētajā raidlaikā tika pārraidīta dokumentālā filma par karalisko ģimeni. Kopš 1952.gada Elizabetes II Ziemassvētku uzrunas tika pārraidītas radio, bet kopš 1957.gada tās tiek raidītas televīzijā.

Karaliene svētku runu, kas tiek pārraidīta ierakstā, raksta pati, nesaskaņojot ar valdību.

Runa tiek pārraidīta visās Britu Nāciju sadraudzības valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!