ASV Pārstāvju palātas loceklis no Demokrātu partijas Rēms Emanuēls piekritis kļūt par jaunievēlētā prezidenta Baraka Obamas administrācijas personāla nodaļas vadītāju, ceturtdien aģentūrai AFP pavēstīja partijas pārstāvis.
Tādējādi Emanuēls kļuvis par pirmo izvēlēto Obamas administrācijas augstākā ranga amatpersonu.

Emanuēls savulaik strādājis Bila Klintona administrācijā, pēc tam kļuva par investīciju baņķieri, bet pirms sešiem gadiem no Ilinoisas pavalsts Čikāgas apgabala tika ievēlēts Pārstāvju palātā.

Kongresā viņš pieredzēja strauju karjeru un drīzumā nonāca demokrātu frakcijas vadībā. Būdams demokrātu kampaņas komitejas priekšsēdētājs, 2006.gadā viņam bija ievērojama loma partijas Kongresa vairākuma atjaunošanā pēc 12 gadiem, kuru laikā tā bija atradusies mazākumā.

Ilgajā un asajā priekšvēlēšanu cīņā starp Obamu un senatori Hilariju Klintoni Emanuēls saglabāja neitralitāti. Tas nebija pārsteigums, ņemot vērā viņa senās draudzīgās attiecības gan ar bijušo pirmo lēdiju, gan ar Ilinoisas senatoru.

Līdz Obamas inaugurācijai atlikušas desmit nedēļas, un viņam šajā laikā jāatrod kandidāti vairākiem simtiem amatu. Jau tā grūto uzdevumu vēl vairāk sarežģī pret lobistiem vērstā retorika Ilinoisas senatora kampaņas laikā.

Obamas kampaņas oficiālajā interneta vietnē uzsvērts, ka nevienam politiskajam ieliktenim netiks ļauts strādāt ar "noteikumiem un līgumiem, kas tieši vai lielā mērā saistīti ar viņu iepriekšējo darba devēju pēdējo divu gadu laikā. Un nevienam politiskajam ieliktenim nebūs iespējas ietekmēt izpildvaru pēc vadības amata atstāšanas uz visu atlikušo administrācijas pilnvaru laiku".

Taču gandrīz pirms gada - 2007.gada 3.novembrī - toreizējais kandidāts uz ASV prezidenta amatu, uzstājoties Dienvidkarolīnā, bija vēl radikālāks.

"Es neņemu ne desmit centus no viņu naudas, un, kad būšu prezidents, viņi manā Baltajā namā darbu neatradīs," runājot par lobistiem, toreiz apgalvoja Obama.

Taču, ņemot vērā viņu ievērojamo pieredzi, kas saistīta gan ar valdības darba, gan ar politikas procesa pārzināšanu, tieši lobisti bieži ir kandidāti uz amatiem abu partiju prezidentu administrācijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!