Foto: EPA/LETA

Amerikāņu reperis Eminems vērsies tiesā pret Jaunzēlandes valdošo Nacionālo partiju par nelicencētas 2002. gada dziesmas "Lose Yourself" versijas izmantošanu politiskās partijas priekšvēlēšanu reklāmā 2014. gadā, vēstī raidsabiedrība BBC.

Politiskā spēka advokāti Eminema apsūdzības noraida, skaidrojot, ka kampaņā izmantoto skaņdarbu iegādājušies mūzikas bibliotēkā, un tas skanot līdzīgi, bet nav konkrētā Eminema dziesma. Jaunzēlandes tiesa mūziķi pārstāvošo kompānijas "Eight Mile Style" prasību pret politisko partiju par autortiesību pārkāpumu sākusi skatīt pirmdien, atskaņojot abus skaņdarbus.

"Eight Mile Style" advokāts tiesā norādījis, ka kompozīcija "Lose Yourself" ir "ikoniska" un "bez šaubām Eminema muzikālo darbu dārgakmens".

BBC skaidro, ka Jaunzēlandes Nacionālās partijas reklāmā izmantota dziesma "Eminem Esque", kuras ritms ļoti līdzinās Eminema "Lose Yourself" kompozīcijai bez teksta. Dziesmas, kuras skan līdzīgi populāriem mūzikas skaņdarbiem, bet pietiekoši atšķirīgi, lai nepārkāptu autortiesības, ir iespējams iegādāties vai par brīvu lejupielādēt komerciālās mūzikas bibliotēkās, skaidro BBC. Taču prasības iesniedzēju advokāts Gerijs Viljams tiesā paudis stingru pozīciju, ka šajā gadījumā ir pārkāptas autortiesības. Turklāt viņš norādījis, ka atsevišķu partijas kampaņas organizatoru elektroniskā sarakste liecina par bažām par mūzikas autortiesībām kampaņas laikā, taču vēlāk nolēmuši, ka komponists ir gana uzticams un dziesmu var izmantot.

Viljams norādījis, ka ļoti reti kādam ir izsniegta atļauja izmantot dziesmu "Lose Yourself" un tās licences iegūšana varētu izmaksāt vairākus miljonus eiro. "Tieši tik vērtīga tā ir," noteicis advokāts.

Nacionālā partija noliedz jebkādu atbildību par autortiesību pārkāpumu. Tās advokāts Gregs Arturs norādījis, ka autortiesības "nav nekādā veidā pierādītas šai kompozīcijai'.

Tiesa Velingtonā lietu izskatīs sešās dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!