Izdevniecība “Zvaigzne ABC” laidusi klajā tulkoto enciklopēdiju “Pasaules ģeogrāfija”, kurā atrodami dažādu valstu apraksti, kā arī vispārīgo jēdzienu izklāsts. Tā ir lieliski ilustrēta ar attēliem un latviskotām kartēm.
Tā kā katrai valstij grāmatā atvēlētas viena, augstākais, divas lappuses, par katru valsti minēts tai visraksturīgākais un unikālākais. Šī grāmata ir tulkota no angļu valodas un tāpēc nedaudz atšķiras no tām grāmatām, kuras tulkotas no krievu valodas un kuras pieraduši lasīt Latvijas lasītāji. Proti, tajā minēts arī kas tāds, ko parasti nemin, piemēram, par Krieviju ir šķirklis “Slepenās pilsētas”.

Latvijas lasītājus var nedaudz aizvainot fakts, ka Latvijai nav veltīta atsevišķa lappuse līdzīgi kā daudzām citām valstīm, bet tā apskatīta šķirklī “Baltkrievija un Baltijas valstis”, veltot tai tikpat daudz vietas kā pundurvalstīm. Šajā grāmatā līdztekus citiem rādītājiem — iedzīvotāju skaits, platība — tiek minēts iedzīvotāju skaits uz vienu ārstu un televizoru skaits uz 1000 iedzīvotājiem.

Vērīgākajos lasītājos noteikti izraisīs smaidu tas, kā briti apraksta Latvijas kaimiņvalstis. Piemēram, Baltkrievija tiek dēvēta par nabadzīgu agrāru valsti, kurā televizoru uz 1000 iedzīvotājiem ir divas reizes mazāk nekā Kotdivuārā vai gandrīz tikpat daudz kā Mauritānijā, proti, 27 televizori. Tā kā līdz PSRS sabrukumam viens televizors bija katrā baltkrievu ģimenē, starp citu, Baltkrievija atšķirībā no Latvijas televizorus joprojām ražo pati, tad jāsecina: vai nu Baltkrievijā ģimenes ir ļoti sakuplojušas, vai arī visi televizori mīklainā kārtā kaut kur pazuduši. Ja arī kādam ļoti nepatīk Lukašenko režīms, tas diez vai ir iesmesls tam, lai par Baltkrieviju izplatītu pilnīgi aplamu informāciju.

Taču, neraugoties uz dažiem trūkumiem, “Pasaules ģeogrāfija” varētu būt lieliska Ziemassvētku dāvana, īpaši noderīga tiem, kuri interesējas par ģeogrāfiju, un tām ģimenēm, kurās ir skolas vecuma bērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!