Foto: Reuters/Scanpix

Pēc divu mēnešu ilga tiesiskā strīda par jaunievēlēto Meksikas prezidentu oficiāli pasludināts kreisi centriskās Institucionāli revolucionārās partijas (PRI) kandidāts bijušais Mehiko štata gubernators Enrike Peņa-Njeto.

Pēc pasludināšanas par jaunievēlēto valsts prezidentu Peņa-Njeto piektdien aicināja tautu apvienoties, savukārt otrās vietas ieguvējs kreisās Demokrātiskās revolūcijas partijas (PRD) kandidāts Andress Manuels Lopess-Obradors, kura sūdzība pret 1.jūlijā notikušo vēlēšanu rezultātiem tika noraidīta tiesā, atteicās atzīt savu zaudējumu un aicināja cilvēkus iziet ielās.

Meksikas vēlēšanu tribunāls ceturtdien vienbalsīgi noraidīja bijušā Mehiko federālā apgabala valdības vadītāja Lopesa-Obradora apgalvojumus, ka PRI uzpirka miljoniem balsu un pārsniedza noteiktos priekšvēlēšanu kampaņas izdevumu ierobežojumus, lai tās kandidāts Peņa-Njeto uzvarētu.

Pēc tiesas lēmuma Peņa-Njeto oficiāli ir atzīts par vēlēšanu uzvarētāju un savu sešu gadu pilnvaru termiņu sāks 1.decembrī. Tas nozīmē, ka pēc 12 gadu pārtraukuma PRI pārstāvis atgriezīsies valsts augstākajā amatā.

"Kopā mums ir jāpārvar nesaskaņas, lai paveiktu pārmaiņu Meksikā varoņdarbu," Peņa-Njeto teica savā uzrunā pēc tam, kad no septiņu vēlēšanu tribunāla tiesnešu kolēģijas saņēma pilnvaras.

"Ir pienācis laiks rakstīt jaunu veiksmes nodaļu Meksikas vēsturē," viņš uzsvēra.

Tomēr viņa oponents Lopess-Obradors atteicās pieņemt tiesas lēmumu un aicināja savus atbalstītājus 9.septembrī pulcēties uz mītiņu Mehiko galvenajā laukumā., kur tiks nolemta turpmāka rīcība.

"Vēlēšanas nebija nedz godīgas, nedz brīvas, nedz patiesas, tādēļ es neatzīstu nelikumīgo valsts administrāciju, kas tika izveidota no uzpirktām balsīm un citu konstitūcijas pārkāpumu ceļā," Lopess-Obradors teica žurnālistiem.

Viņš jau 2006.gadā vadīja protesta akciju, kas paralizēja dzīvi Mehiko, pēc tam, kad zaudēja prezidenta vēlēšanās Felipem Kalderonam no labēji centriskās Nacionālās rīcības partijas (PAN), atpaliekot vien par 0,06%. Tomēr viņš nespēja mainīt vēlēšanu rezultātus un tagad 1.decembrī Peņa-Njeto amatā nomainīs Kalderonu.

Bijušais Mehiko federālā apgabala valdības vadītājs Lopess-Obradors apgalvoja, ka Peņa-Njeto vēlēšanās uzvarētāja pateicoties plašai shēmai, kurā tika ietekmēta vēlētāju griba, tostarp maksājot plašsaziņas līdzekļiem par pozitīvu atspoguļojumu un izdalot 1,8 miljonus veikala dāvanu karšu. Tāpat otrās vietas ieguvējs apgalvoja, ka Peņas-Njeto pārstāvji sūtīja bērnus uz vēlēšanu iecirkņiem, lai tie pārbaudītu, kā cilvēki balso.

"Nav pierādījumu balsu pirkšanai, nav pierādījumu piespiešanai," paziņoja tiesnesis Flavio Galvans Rivera.

Pie tribunāla ēkas bija pulcējušies ap 300 demonstrantu, kas pauda atbalstu Lopesam-Obradoram.

Peņa-Njeto, kas noraidīja visas sava pretinieka apsūdzības, 1.jūlijā notikušajās vēlēšanās uzvarēja, iegūstot 38,2% balsu, bet otrās vietas ieguvējs Lopess-Obradors saņēma 31,6% balsu. Peņas-Njeto un Lopesa-Obradora iegūto balsu starpība ir vairāk nekā 3,3 miljoni.

Meksikā prezidenta vēlēšanās netiek rīkota otrā kārta, un uzvar kandidāts, kurš ieguvis visvairāk balsu, pat ja uzvarētājs ieguvis mazāk nekā pusi visu balsu.

Prezidenta amata termiņš ir seši gadi un konstitūcija liedz uz prezidenta amatu kandidēt atkārtoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!