Lai atbalstītu studentus, kas papildus mācībām uzņēmušies rūpes par ģimeni, Eiropas Parlamenta deputāti aicina noteikt nodokļu atlaides un pielāgotu mājokļu politiku, nodrošināt atbilstīgus bērnu aprūpes pakalpojumus un ģimenes dzīvei pielāgotas studiju iespējas.
Viens no Eiropas demogrāfiskā deficīta iemesliem ir tas, ka iedzīvotāji salīdzinoši vēlu sasniedz noteiktus dzīves posmus (mācības, darbs, ģimene), — secināts Eiropas Komisijas Zaļajā grāmatā par demogrāfiju. Latvijā bērnus audzina 10,7% studentu, Īrijā 11,3%, Austrijā — 10,8%, Somijā — 8% studentu. Zviedrijā 41% sieviešu pirmais bērns piedzimst, pirms pabeigtas studijas augstskolā, Somijā šis īpatsvars ir 31%. Eiropas Parlaments trešdien pieņemtajā nenormatīvajā ziņojumā aicina dalībvalstis ņemt šīs tendences vērā savos tiesību aktos.

EP iesaka "piešķirt atbilstīgu veselības un sociālo apdrošināšanu studentiem, kas audzina bērnus," un samazināt vai atcelt šo studentu aplikšanu ar nodokļiem. Deputāti iesaka izglītības iestādes ņemt vērā studējošo vecāku finansiālās iespējas, aprēķinot maksu par mācībām.

EP iesaka, lai laiks, kas studiju periodā tiek pavadīts mātes vai vecāku atvaļinājumā, tiktu ieskaitīts kā darba laiks, ko ņem vērā, aprēķinot pensiju.

Dalībvalstīm sadarbībā ar vietējām pašvaldībām un izglītības iestādēm ieteikts nodrošināt, lai studējošie vecāki varētu dzīvot saviem apstākļiem piemērotos mājokļos. Šajā jomā jāievēro tie paši principi, ko piemēro attiecībā uz strādājošiem vecākiem. Deputāti aicina dalībvalstis mājokļu jomā pilnībā izmantot iespējas, ko piedāvā Eiropas Kopienas fondi, jo īpaši Eiropas Sociālais fonds.

EP arī mudina izglītības iestādes nodrošināt bērnu uzraudzības pakalpojumus (piemēram, bērnudārzus un silītes) — tāpat, kā to dara daži uzņēmumi, un aicina dalībvalstis atbalstīt šāda veida iniciatīvas.

Dalībvalstīm sadarbībā ar augstākās un profesionālās izglītības iestādēm ieteikts piedāvāt elastīgākus studiju organizēšanas veidus, piemēram, palielinot tālmācību un nepilna laika mācību iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!