Eiropas Parlaments aicina Eiropas Komisiju un dalībvalstis pielikt papildu pūles, lai ES tirgotās preces neapdraudētu patērētāju veselību un drošību. Trešdien pieņemtajā rezolūcijā par rotaļlietu drošumu deputāti aicina uzlabot tirgus uzraudzību un ieviest beznosacījuma aizliegumu vairāku kancerogēnu un toksisku vielu izmantošanai to ražošanā, informē EP pārstāvniecībā Latvijā.
Šī gada augustā un septembrī no tirgus vairākkārt tika atsauktas nedrošas un veselībai kaitīgas rotaļlietas. Tas lika apzināties, ka, neraugoties uz ES tirgus uzraudzības sistēmām, joprojām veikalu plauktos nonāk nedroši izstrādājumi, tostarp bērniem domātas preces.

Trešdien pieņemtajā rezolūcijā Eiropas Parlaments prasa Eiropas Komisijai līdz jaunajam gadam pabeigt plānoto Rotaļlietu direktīvas pārskatīšanu. Pēc deputātu domām, "vajadzīgi daudz detalizētāki noteikumi, lai nodrošinātu izstrādājumu drošumu".

Deputāti aicina Komisiju, pārskatot Rotaļlietu direktīvu, ierosināt kategorisku aizliegumu rotaļlietu ražošanā izmantot noteiktas bīstamās ķīmiskās vielas, piemēram, visas kancerogēnās, mutagēnās un tetragēnās vielas. Aizliegums attiektos arī uz citām toksiskām vielām, kas rada tādus nopietnus draudus veselībai kā endokrīnās sistēmas traucējumi, kā arī uz sensibilizatoriem un smaržām. Jāparedz arī iedarbīgi sodi par direktīvas nepildīšanu.

"Garantēju: jaunā Rotaļlietu direktīva tiks iesniegta vēl šogad," otrdien debatēs EP deputātiem apsolīja Uzņēmējdarbības un rūpniecības komisārs Ginters Ferhoigens.

Deputāti aicina Komisiju nodrošināt, ka CE marķējums garantē atbilstību ES tehniskajiem tiesību aktiem un kvalitātes standartiem. Tomēr "CE marķējums [..] nekad nav paredzēts kā drošuma marķējums ES mērogā," uzsver deputāti. Tāpēc Komisijai ieteikts novērtēt, kādu pievienoto vērtību papildus CE marķējumam varētu dot visiem uzņēmējiem kopīga "Eiropas Patērētājiem droša izstrādājuma" etiķete. To ražotāji varētu lietot brīvprātīgi. Ja ražotājs etiķeti ieviestu, tā aizstātu visus dalībvalsts drošuma marķējumus.

EP mudina Komisiju un dalībvalstis savlaikus pieņemt iesniegtos likumdošanas priekšlikumus par stingrāku tirgus kontroli, papildinot tos ar adekvātiem muitas uzraudzības mehānismiem. Par ļaunprātīgu CE marķējuma izmantošanu jāievieš attiecīgi sodi.

Uzsverot, ka "patērētājiem ir tiesības zināt ES ievesto izstrādājumu izcelsmes valsti," deputāti aicina "Padomi nekavējoties piekrist Komisijas sagatavotajam regulas priekšlikumam par izcelsmes valsts norādīšanu uz dažiem no trešām valstīm ievestiem izstrādājumiem".

Eiropas Komisijai un dalībvalstīm arī ieteikts "pastiprināt sadarbību ar attiecīgajām iestādēm trešās valstīs, kuras ir galvenie patēriņa preču eksportētāji uz ES", it īpaši ar Ķīnu.

Pagājušajā, 2006. gadā 48 % no visiem konstatētajiem nedrošajiem izstrādājumiem bija ražoti Ķīnā (21 % ražots ES 25 dalībvalstīs un 17 % izstrādājumu izcelsmes valsts nebija zināma). No visiem konstatētajiem nedrošajiem izstrādājumiem un 24 % ir bērnu rotaļlietas, un ļoti liela daļa no ES tirgotajām rotaļlietām nāk no Ķīnas, atgādināts EP pieņemtajā dokumentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!