Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Parlaments (EP) ar lielu balsu vairākumu sniedzis savu piekrišanu nolīgumam, kas regulēs ES un Lielbritānijas turpmāko attiecību noteikumus, portālu "Delfi" informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Piekrišanas lēmums EP tika pieņemts ar 660 balsīm par, piecām pret un 32 atturoties. Tam pievienotā rezolūcija, kurā izklāstīts Parlamenta novērtējums un vēlmes attiecībā uz darījumu, pieņemta ar 578 balsīm, ar 51 pret un 68 atturoties.

EP Apvienotās Karalistes Koordinācijas grupas un Priekšsēdētāju konferences sagatavotajā rezolūcijā EP ļoti atzinīgi vērtē ES un Apvienotās Karalistes Tirdzniecības un sadarbības nolīguma noslēgšanu, kas ierobežo negatīvās sekas, ko rada Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES. Tomēr pašu izstāšanos EP sauc par “vēsturisku kļūdu”, jo neviena trešā valsts nevar baudīt tādas pašas priekšrocības kā ES dalībvalsts.

EP deputāti pozitīvi vērtē nulles kvotu un nulles tarifu tirdzniecības nolīgumu starp ES un Lielbritāniju, un piebilst, ka sadaļu par vienlīdzīgiem konkurences apstākļiem un godīgu konkurenci varētu uzskatīt par paraugu turpmākajiem brīvās tirdzniecības nolīgumiem. Parlaments piekrīt arī noteikumiem par zivsaimniecību, patērētājiem, gaisa satiksmi un enerģētiku.

Tomēr deputāti pauž nožēlu, ka Lielbritānija nav vēlējusies partnerību ārpolitikas un drošības un attīstības politikas jomās, kā arī izvēlējusies nepiedalīties "Erasmus+" studentu apmaiņas programmā.

Deputāti uzsver, ka EP ir jāuzņemas pilna loma nolīguma piemērošanas uzraudzībā, tostarp iesaistoties vienpusējās ES darbībās saskaņā ar nolīgumu un ņemot vērā tā viedokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!