Foto: EP/Scanpix/LETA
Eiropas Parlaments (EP) otrdien apstiprinājis Eiropas Savienības (ES) palīdzību Ukrainai 1,2 miljardu eiro apmērā.

Eiropas Komisija (EK) ar šādu palīdzības priekšlikumu nāca klajā pagājušajā mēnesī pēc Ukrainas varasiestāžu pieprasījuma un tiešām diskusijām starp EK priekšsēdētāju Urzulu fon der Leienu un Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

ES dalībvalstis priekšlikumu apstiprināja piektdien, un šodien tas tika pārliecinoši atbalstīts EP.

Priekšlikums paredz jaunu makrofinansiālās palīdzības programmu Ukrainai līdz 1,2 miljardu eiro apmērā. Šie finanšu līdzekļi Ukrainai būs pieejami ilgtermiņa aizdevumu veidā ar izdevīgiem nosacījumiem. Paredzēts, ka finansējums veicinās Ukrainas makroekonomisko stabilitāti un vispārējo noturību.

ASV pirmdien paziņoja, ka varētu piedāvāt kredīta garantijas viena miljarda dolāru apmērā, lai palīdzētu Ukrainai pārvarēt kara draudus, un Kanāda paziņoja par jaunu aizdevumu 400 miljonu dolāru apmērā.

Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām aptuveni 130 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, raisot bažas par jaunu iebrukumu kaimiņvalstī.

Neskatoties uz šo spēku koncentrāciju, Krievija apgalvo, ka negrasās uzbrukt Ukrainai, un apsūdz Rietumus panikas celšanā.

Eiropas līderi un Vašingtona brīdinājuši Krieviju, ka tai tiks piemērotas smagas ekonomiskās sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Ukrainas valdība svētdien ārkārtas sēdē nolēma piešķirt 16,6 miljardus grivnu (apmēram 520 miljoni eiro) garantijām apdrošināšanas un līzinga kompānijām, lai nodrošinātu aviosatiksmes turpināšanos savā gaisa telpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!