Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien apstiprināja vīzu režīma atcelšanu Ukrainas pilsoņiem. Turpmāk ukraiņi varēs ieceļot un īslaicīgi uzturētos Eiropas Savienībā (ES), nosaka iepriekš panāktā neformālā vienošanās ar Eiropadomi.

EP debatēs trešdien ziņotāja par bezvīzu režīma ieviešanu Marija Gabriēla uzsvēra, ka Ukraina ir izpildījusi visus kritērijus bezvīzu režīma ieviešanai.

Ukrainas biometrisko pasu turētāji varēs iekļūt ES un uzturēties 90 dienas jebkurā 180 dienu periodā. Bezvīzu režīms gan neparedz tiesības šajā laikā strādāt ES dalībvalstīs, tam joprojām būs nepieciešams saņemt darba vīzu.

Atbrīvojums no vīzu režīma attiecas uz visām ES dalībvalstīm, izņemot Īriju un Lielbritāniju. Bezvīzu režīms neskar arī došanos uz Islandi, Lihtenšteinu, Norvēģiju un Šveici, kas nav ES dalībvalstis.

Likumprojekts, ko EP atbalstīja ar 521 balsīm par, 75 pret un 36 atturoties, vēl ir oficiāli jāpieņem ES Padomei jeb ES dalībvalstu ministriem. Iespējams, tas stāsies spēkā jūnijā, 20 dienu laikā pēc publicēšanas ES Oficiālajā Vēstnesī, vēsta EP Informācijas biroja Latvijā pārstāve Signe Znota-Znotiņa.

Bezvīzu režīma ieviešana uzskatāma par svarīgu zīmi, ka Ukraina ir nozīmīgs ES un Austrumu Partnerības partneris.

Jau ziņots, ka EP februārī apstiprināja bezvīzu režīma ieviešanu ar Gruziju, un pagājušajā nedēļā tas stājās spēkā.

Pirms Gruzijas un Ukrainas vīzu režīma atcelšanas Eiropas Savienība nostiprināja bezvīzu režīma apturēšanas mehānismu, lai ārkārtas gadījumos būtu vieglāk atjaunot vīzu režīmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!