Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Parlaments ceturtdien apstiprinātā rezolūcijā nosaucis Palestīnas valstiskuma atzīšanas centienus par likumīgiem un norāda, ka risinājums jārod gaida laikā. Tomēr deputāti uzskata, ka Palestīnas valstiskumam jābūt ANO Ģenerālās asamblejas sesijas sarunu rezultātam, informēja EP pārstāve Iveta Ķelpe.

Rezolūcijā norādīts, ka "palestīniešu tiesības uz pašnoteikšanos un savas valsts izveidi ir tikpat neapšaubāmas, kā Izraēlas Valsts tiesības pastāvēt drošās robežās".

Parlaments pauž stingru atbalstu divu valstu risinājumam, kas pamatojas uz 1967. gada robežām un nosacījumu, ka Jeruzaleme ir abu šo valstu galvaspilsēta. Deputāti uzsver, ka jāatsāk tiešas sarunas starp Izraēlu un Palestīnu.

Rezolūcija uzsvērts, ka būtu jāatzīst tikai tās izmaiņas līdz 1967. gadam noteiktajās robežās, tostarp attiecībā uz Jeruzalemi, par ko ir vienojušās abas puses.

Parlaments aicina ES augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos turpināt centienus, lai panāktu vienotu ES nostāju saistībā ar Palestīniešu pašpārvaldes pieprasījumu ANO, un izvairīties no viedokļu šķelšanās starp dalībvalstīm. Deputāti tajā pašā laikā aicina starptautisko sabiedrību, tai skaitā ES un tās dalībvalstis, atkārtoti apstiprināt savu stingro apņemšanos panākt Izraēlas Valsts drošību.

Parlaments aicina Izraēlas valdību pārtraukt visa veida apmetņu celtniecību un paplašināšanu Rietumkrastā un Austrumjeruzalemē un prasa pārtraukt pret Izraēlu vērstus raķešu uzbrukumus no Gazas joslas, lai panāktu pastāvīgu pamieru.

Jau vēstīts, ka Paziņojumu par Palestīnas neatkarības atzīšanu Mahmuds Abass iesniedza ANO ģenerālsekretāram Banam Kimunam jau iepriekš. Kimuns savukārt to jau prezentējis Drošības padomei.

Iepriekš ASV prezidents Baraks Obama norādījis, ka vienpusēja Palestīnas neatkarības atzīšana nav produktīva un neatrisinās konfliktu ar Izraēlu. Vispirms abām pusēm ir jāatjauno sarunas un jāpanāk izlīgums.

Eiropas Savienības valstīm pagaidām nav vienotas pozīcijas šajā jautājumā - Eiropas Komisija gan atbalsta Vašingtonas pozīciju un uzstāj uz palestīniešu un izraēliešu sarunu turpinājumu.

Savukārt Izraēla pieprasa, lai palestīnieši atzīst Izraēlas neatkarību un pagaidām atsakās no plāniem panākt Palestīnas atzīšanu ANO.

Palestīnai, lai tā iegūtu pilntiesīgas ANO dalībvalsts statusu, vispirms jāgūst deviņu no piecpadsmit ANO Drošības padomes dalībvalstu atbalsts.

Kā ziņots, 1967. gadā tā dēvētā "sešu dienu kara" iznākumā Izraēla ieguva kontroli pār Ēģiptei piederošo Sinajas pussalu, Golānas augstienēm Sīrijā, kā arī palestīniešu teritorijām Gazas joslā un Jordānas upes Rietumkrastā, kā arī Austrumjeruzalemi.

Vēlāk Izraēla atdeva Ēģiptei Sinajas pussalu, taču paturēja kontroli pār pārējām teritorijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!