Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) trešdien atcēlis no Lietuvas ievēlētā deputāta Rolanda Paksa tiesisko imunitāti, lai Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes varētu viņam izvirzīt apsūdzības lietā par tirgošanos ar ietekmi.

Kā ziņots, Lietuvas Ģenerālprokuratūra pērn pavasarī lūdza EP anulēt bijušā partijas "Kārtība un taisnīgums" līdera, savulaik impīčmenta ceļā no Lietuvas prezidenta amata atceltā Paksa tiesisko imunitāti saistībā ar aizdomām, ka mediju grupas "Lietuvos rytas" vadītājs Ģedvīds Vainausks vienojies ar Paksu, ka viņš par gandrīz 15 000 eiro lielu kukuli ietekmēs Valsts teritoriālās plānošanas un būvniecības inspekcijas darbiniekus, lai viņi ļautu sākt jaunuzcelta tirdzniecības centra "Norfa" ekspluatāciju Prienu pilsētā.

Nedz Pakss, nedz Vainausks neatzīst savu vainu un apgalvo, ka šī lieta ir politizēta. Pakss izteicies, ka tiesībsargāšanas iestādes pret viņu sarīkojušas provokatīva rakstura operāciju, cenšoties graut viņa reputāciju.

Pirmstiesas izmeklēšana minētajā lietā sākta pagājušā gada februārī.

Lietuvas ģenerālprokurors Ēvalds Pašilis maija sākumā pēc EP Juridiskās komitejas uzaicinājuma sniedza tai informāciju par Lietuvā notiekošo pirmstiesas izmeklēšanu pret Paksu. Šai sēdē piedalījās arī Ģenerālprokuratūras Organizētās noziedzības un korupcijas izmeklēšanas departamenta prokurors Ģedgauds Norkūns.

Kā iepriekš ziņu aģentūrai BNS atzinis EP preses pārstāvis Roberts Pogorelis, tāda vizīte ir neierasta šīs institūcijas praksē.

Pakss 2004. gadā tika atcelts no Lietuvas prezidenta amata saskaņā ar apsūdzībām Lietuvas pilsonības piešķiršanā un slepenas informācijas izpaušanā savam prezidenta vēlēšanu kampaņas galvenajam finansētājam uzņēmējam Jurijam Borisovam.

Kopš tā laika viņš nedrīkst kandidēt Seima vēlēšanās, bet divas reizes ievēlēts Eiropas Parlamentā.

2011.gadā Eiropas Cilvēktiesību tiesa, izskatot Paksa prasību, pasludināja Lietuvas likumdošanā paredzēto galīgo un negrozāmo aizliegumu par nesamērīgu.

Savukārt Lietuvas Konstitucionālā tiesa atzinusi, ka ceļu uz Seima vēlēšanām Paksam varētu pavērt vienīgi grozījumi valsts konstitūcijā. Lietuvas Seimā līdz šim pietrūcis balsu tādu grozījumu pieņemšanai.

No "Kārtība un taisnīgums" priekšsēdētāja amata Pakss atkāpās pērn oktobrī pēc Seima vēlēšanu pirmās kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!