Eiropas Savienībā 32,3 % nodarbināto sieviešu pretstatā 7,4 % vīriešu strādā nepilnu darba slodzi, un darba samaksas atšķirība par labu vīriešiem ir 15 %, dažās dalībvalstīs tā sasniedz 30 %. Uz to norāda Eiropas Parlaments ikgadējā ziņojumā par sieviešu un vīriešu līdztiesību, kurā šogad pievērsta uzmanība atšķirībām darba tirgū.
Iespēju vienlīdzība ES darba tirgū šķietami pieaug: sešos no astoņiem miljoniem jauno darbavietu, kas radītas ES kopš 2000. gada, strādā sievietes. Taču sieviešu nodarbinātības līmenis ir paaugstinājies galvenokārt tajos sektoros, kuros sieviešu darbaspēks dominēja jau agrāk. Vairākumā gadījumu jaunās darbavietas ir nepilnas slodzes un ar zemāku atalgojumu.

Eiropas Parlaments tādēļ aicina Eiropas Komisiju apkopot un izplatīt labāko pieredzi saistībā ar darba vides politiku, kas ļauj efektīvi apvienot darba un privāto dzīvi. Deputāti arī uzstāj, lai Komisija un dalībvalstis veiktu stingrus pasākumus, kas samazinātu darba samaksas atšķirības un veicinātu, ka vīrieši izmanto gan bērna kopšanas atvaļinājumu, gan paternitātes atvaļinājumu.

Parlaments aicina dalībvalstis izstrādāt konkrētus pasākumus, lai novērstu tādus ar ģimeni saistītu karjeras pārtraukumu modeļus, kas negatīvi ietekmē profesionālo darbību, darba samaksu un tiesības uz pensiju.

Atšķirības parādās jau mācību iestādēs. "Joprojām pastāv segregācija izglītībā un plaši izplatīti dzimumu stereotipi studiju jomu izvēlē," norādīts ziņojumā. Tāpēc "īpaša vērība jāpievērš cīņai ar dzimumu stereotipiem izglītības sistēmā no skolas gaitu sākuma", — izskaužot tos no skolas mācību programmām un mācību grāmatām, kā arī nodrošinot apmācību, kas radītu izpratni skolotajos un skolēnos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!