Foto: Pixabay

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti prasa Eiropas Komisijai (EK) ierosināt tiesību aktus par digitālās Eiropas Savienības (ES) sociālā nodrošinājuma kartes ieviešanu līdz 2022.gada beigām, lai samazinātu administratīvo slogu darba ņēmējiem, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Pieņemtajā rezolūcijā EP deputāti mudina EK paātrināt digitālās ES sociālā nodrošinājuma kartes (ESNK) ieviešanu, lai atvieglotu sociālā nodrošinājuma tiesību pārnesamību. ESNK ļautu iestādēm dalībvalstī, kur darba ņēmējs vēlas strādāt, reāllaikā pārbaudīt mobilo darba ņēmēju apdrošināšanas statusu un iemaksas. Tas palīdzētu novērst krāpšanu sociālā nodrošinājuma jomā un vienlaicīgi arī ļautu darba ņēmējiem vieglāk izsekot savām sociālā nodrošinājuma iemaksām un tiesībām.

ESNK iniciatīvai vajadzētu sniegt skaidras priekšrocības visām darba ņēmēju mobilitātes procesā iesaistītajām pusēm, tostarp pašiem darba ņēmējiem, darba devējiem un arodbiedrībām, kā arī dalībvalstu iestādēm, un padarīt administratīvās procedūras raitas un laika ziņā efektīvas. Vienlaikus, atbilstoši subsidiaritātes principam, ESNK nedrīkst skart valstu sociālā nodrošinājuma sistēmu daudzveidību un nedrīkst radīt priekšnosacījumu pārvietošanās brīvības īstenošanai.

Saskaņā ar EP deputātu teikto, veicot informācijas apmaiņu ESNK, ir jāievēro ES noteikumi par personas datu aizsardzību. Sociālā nodrošinājuma un personas dati būtu jādara pieejami tikai attiecīgajai personai un attiecīgajām kompetentajām valsts iestādēm un ar tiem nedrīkst dalīties citos nolūkos, izņemot ES noteikumu izpildi ar mērķi koordinēt sociālo nodrošinājumu un atvieglot darbaspēka mobilitāti.

Krastiņš atzīmēja, ka pašreizējais Eiropas sociālā nodrošinājuma kartes izmēģinājuma projekts ietver tikai informāciju par mobilo darbinieku sociālā nodrošinājuma segumu. EP deputāti vēlas, lai ESNK tiktu attiecināta arī uz citām ES darba tiesību jomām, piemēram, veselības apdrošināšanu un pensijām, kā arī papildinātu Eiropas e-identifikāciju un citas ES iniciatīvas sociālā nodrošinājuma digitalizēšanai.

Rezolūcija ceturtdien tika pieņemta ar 598 balsīm par, 59 pret un 38 atturoties.

Kopš 2014.gada EP ir vairākkārt aicinājis EK iesniegt tiesību akta priekšlikumu par Eiropas sociālās apdrošināšanas numuru, lai izveidotu ES mēroga digitālu instrumentu sociālā nodrošinājuma koordinēšanai. Savā Eiropas sociālo tiesību pīlāra rīcības plānā EK paziņoja par izmēģinājuma projekta sākšanu, lai izpētītu Eiropas sociālā nodrošinājuma kartes ieviešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!