Foto: AP/Scanpix

Trešdien, 11. maijā, Eiropas Parlamenta (EP) deputāti vienojušies, ka, lai atjaunotu normālu Šengenas zonas darbību, ir pienācīgi jānostiprina ES ārējās robežas, portālu "Delfi" informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Deputāti trešdienas vakara debatēs ar Komisiju un Padomi uzskatīja, ka pasu pārbaudes atjaunošana uz Šengenas valstu robežām apdraud vienu no galvenajiem un praktiskākajiem Eiropas projekta ieguvumiem.

Kā norāda Znotiņa-Znota, daudzi runātāji brīdināja par iekšējās robežkontroles negatīvo ietekmi uz transporta un tūrisma nozarēm. Savukārt citi apšaubīja pašreizējo pārbaužu proporcionalitāti un nepieciešamību, un pieprasīja tās pēc iespējas drīzāk atcelt.

Eiropas Savienības (ES) iekšlietu komisārs Dimitris Avramopulos uzsvēra, ka robežkontrole ir "ārkārtēja un īslaicīga", un apliecināja EP deputātiem, ka mērķis ir to atcelt, vēlākais, līdz šī gada beigām.

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija (EK) 4. maijā ES Padomei ierosināja atļaut par sešiem mēnešiem pagarināt "proporcionālu robežkontroli" uz Vācijas, Austrijas, Zviedrijas, Dānijas un Norvēģijas iekšējām robežām - ar iespēju šo periodu pagarināt, bet ne vairāk kā trīs reizes un ne ilgāk kā uz diviem gadiem.

Komisārs Avramopulos plenārsesijā paziņoja, ka Padome šo priekšlikumu varētu atbalstīt ceturtdien. Pašlaik robežkontroli atjaunojusi arī Francija, saistībā ar ārkārtas stāvokli valstī pēc teroristu uzbrukumiem Parīzē, bet šo jautājumu izskatīs atsevišķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!