Izmēģinājumi ar dzīvniekiem ir jāierobežo, un to labturība ir jāveicina, tomēr tas jādara, nekavējot pētījumus, kas palīdzētu cīņā pret bīstamām, nāvējošām slimībām. Šāda pieeju Eiropas Parlaments otrdien pauda pirmajā lasījumā par zinātnes vajadzībām izmantojamo dzīvnieku aizsardzību, portālu “Delfi” informēja EP Preses dienestā.
Ik gadu Eiropas Savienībā zinātniskos pētījumos izmanto 12 miljonus dzīvnieku. Saskaņā ar jaunas direktīvas priekšlikumu izmēģinājumu skaits ir jāsamazina līdz minimumam, un visi plānotie testi jāizvērtē no ētikas viedokļa. Direktīva izvirza arī nosacījumus par laboratoriju un testu apstākļiem, piemēram, izmitināšanu, anestēziju, kā arī aizsargā apdraudētas sugas.

"Mēs visi vēlamies, lai izmēģinājumu ar dzīvniekiem būtu mazāk. Tomēr Eiropas pilsoņi arī pamatoti prasa vislabākās un visefektīvākās zāles," norādīja ziņojuma autors Neils Parišs (EPP-ED, Lielbritānija). "Parlamenta ziņojums skaidri nosaka, kad un kādos apstākļos izmēģinājumi ir atļauti. Tas rada kompromisu, nodrošinot, ka pētniecība ES turpināsies un uzlabosies dzīvnieku labturība," skaidroja deputāts.

Eiropas Parlaments šos mērķus atbalsta, kā arī piekrīt aizliegumam testos izmantot apdraudētas cilvēkpērtiķu sugas (gorillas, šimpanzes, orangutānus, bonobo). Tomēr deputāti iebilst pret priekšlikumiem stingri ierobežot izmēģinājumus ar citām cilvēkveidīgo pērtiķu sugām (makakiem, kalitriksiem), jo tas samazinās Eiropas zinātnieku konkurētspēju ASV un Āzijas pētniekiem.

Parlaments arī iebilst pret to, ka citus pērtiķus būtu atļauts izmantot tikai testiem "dzīvību apdraudošu vai novājinošu cilvēka saslimšanu novēršanai", kas varētu aizkavēt cīņu pret tādām slimībām kā vēzis, Alcheimera slimība vai izkaisītā skleroze. Deputāti iesaka šos ierobežojumus līdzsvarot, vienlaikus attīstot dzīvnieku testēšanai alternatīvas metodes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!