Foto: AP/Scanpix

Eiropas Padome trešdien paudusi atbalstu "tīrīšanām" Turcijas valsts institūcijās pēc 15.jūlijā notikušā neveiksmīgā valsts apvērsuma, kurā Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans vaino trimdā ASV dzīvojošo garīdznieku Fetullu Gilenu.

Eiropas Padomes ģenerālsekretārs Turbjērns Jaglanns, kurš devies vizītē uz Turciju, trešdien paziņoja, ka Eiropai nav pietiekamas izpratnes par to, kas noticis Turcijā.

Pēc neveiksmīgā puča Turcijā aizturēti aptuveni 18 000 cilvēku un tūkstošiem atlaisti vai atstādināti no amatiem.

Erdoans apvērsuma mēģinājumā vaino Gilenu un viņa atbalstītājus Turcijas valsts institūcijās un armijā.

Jaglanns pēc tikšanās ar Turcijas ārlietu ministru paziņoja, ka saprot nepieciešamību saukt pie atbildības vainīgos un "šī slepenā tīkla" dalībniekus.

Eiropas Savienības (ES) amatpersonas pretstatā Jaglannam paudušas bažas par Ankaras uzsākto "tīrīšanu" valsts institūcijā un bruņotajos spēkos.

Jaglanns savukārt norādīja, ka, viņaprāt, Eiropa pilnībā neizprot problēmas, ar kurām saskārusies demokrātija un valsts institūcijas Turcijā.

"Mēs savukārt esam informēti par to jau labu laiku. Tāpēc, protams, mēs redzam nepieciešamību to visu satīrīt," paziņoja Jaglanns, vienlaikus uzsverot, ka tas jādara saskaņā ar likuma varu un Eiropas Cilvēktiesību konvenciju.

Eiropas Padome atbalsta demokrātiju un likuma varu Eiropā, un tās sastāvā ietilpst valstis, kas nav ES locekles, tostarp Turcija un Krievija.

Jaglanns pauda apmierinātību, ka Turcija vēlas sadarboties ar Eiropas Padomes institūcijām.

"Tas ir labākais veids, kā iet cauri šim nepieciešamajam procesam," viņš piebilda.

Turcija ir izsludinājusi ārkārtas stāvokli uz trim mēnešiem un paziņojusi, ka uz šo laiku apturēs Eiropas Cilvēktiesību konvencijas darbību.

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu uzsvēra, ka Turcija nekad nav aizmirsusi savas saistības pret Eiropas Padomi un nekad nav ielaidusies kompromisos, kad runa ir par demokrātiju, un nekad to nedarīs.

Čavušolu aicināja ES, Eiropas medijus un valstis "atteikties no savas nepareizās pieejas" un būt objektīviem, līdzsvarotiem un godīgiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!