Foto: AP/Scanpix/LETA

Bijušais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons un bijušais veselības ministrs Tonijs Komins piektdien Eiropas Parlamentā saņēmuši akreditāciju un beidzot varēs ieņemt savas vietas starp EP deputātiem.

"Šī ir prieka diena ne tikai mums, bet visiem tiem, kuri tic Eiropai, kas dibināta uz tās pilsoņu gribas pamata," sacīja Pudždemons. "Tas ir pierādījums, ka ir vērts cīnīties," viņš piebilda.

Pudždemons un Komins tika ievēlēti Eiropas Parlamentā maijā, bet nevarēja stāties pie pienākumu pildīšanas EP, jo viņi Madridē neapmeklēja zvēresta došanas ceremoniju.

Madride ir apsūdzējusi viņus par kūdīšanu, palīdzot noorganizēt Katalonijas neatkarības referendumu 2017. gadā.

Taču ceturtdien Eiropas Savienības Tiesa (ES Tiesa) Luksemburgā nolēma, ka ikvienam, kas ir ievēlēts EP, ir EP deputāta tiesiskā imunitāte no brīža, kad ir pasludināti vēlēšanu rezultāti. Ja Spānija vēlas saukt viņus tiesas priekšā, tai vispirms jāvēršas EP ar lūgumu atņemt viņiem imunitāti.

Madride to vēl nav izdarījusi, bet Spānijas augstākā tiesa devusi prokuroriem un aizstāvības pusei piecas dienas laika, lai viņi sagatavotu savas lietas pirms tā atbild uz ES Tiesas lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!