Foto: LETA
Krievijā ieslodzītais ukraiņu režisors Oļehs Sencovs, marokāņu aktīvists Nasers Zefzafi un 11 migrantu glābšanas organizācijas otrdien iekļautas Eiropas Parlamenta (EP) prestižās Andreja Saharova cilvēktiesību balvas finālistu sarakstā.

EP Saharova balva tika iedibināta 1988. gadā, un tā tiek pasniegta par izcilu ieguldījumu cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzībā.

Šogad balvas ieguvējs tika paziņots 25. oktobrī.

Finālistu sarakstā iekļauto organizāciju vidū ir "SOS Mediteranee", "Ārsti bez robežām", "Proactiva" un "Glābiet bērnus". Šīs organizācijas kopš 2015. gada nodarbojas ar migrantu glābšanu Vidusjūrā.

Organizāciju darbību šogad apgrūtināja Roma, aizliedzot migrantu glābšanas kuģiem piestāt Itālijas ostās.

Sencovs tika aizturēts 2014. gada 11. maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par "teroraktu plānošanu", un 2015.gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

Tiesa atzina, ka Sencovs esot vainīgs mēģinājumos sarīkot teroraktus Krievijas okupētajā Krimas pussalā. Pats Sencovs jebkādu savu vainu noliedzis.

42 gadus vecais režisors 14. maijā pieteica badastreiku, kuru ievēroja vairāk nekā 140 dienas, pieprasot, lai Krievija atbrīvo visus ukraiņu politieslodzītos.

Zefzafi, kurš bija viens no redzamākajiem aktīvistiem demonstrācijās pret valdību Marokā, tika aizturēts 2017. gadā un notiesāts uz 20 gadiem cietumā.

Pērn Saharova balvu saņēma Venecuēlas demokrātiskās opozīcijas pārstāvji, bet 2016.gadā Irākas cilvēktiesību aktīvistes, kas palīdzēja no teroristu grupējuma "Islāma valsts" cietušajiem.

Balvas ieguvējs saņem arī 50 000 eiro lielu prēmiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!