Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Parlamenta (EP) Eiropas Apvienotā kreiso un Ziemeļvalstu Zaļo kreiso spēku konfederālā (GUE/NGL) grupa 23.maijā pieņēmusi deklarāciju, kurā cita starpā paustas bažas par neonacisma tendencēm Baltijas valstīs.

"Ar bažām mēs atzīmējam Eiropas savienības Baltijas dalībvalstīs aktuālus notikumus. Katru gadu par godu Lietuvas neatkarības dienai, simtiem neonacistu soļo Viļņas centrā. Martā Rīgā notika piemiņas gājiens par godu latviešu SS karavīriem. Igaunijā ir bijušas SS veterānu demonstrācijas. Fašistu kolaboracionisti tika reabilitēti ar augstākā līmeņa politiķu atbalstu un paziņoti par brīvības cīnītājiem. Antisemītisko apgalvojumu daudzums un nacistu reabilitācija pieaug presē. Mēs nedrīkstam palikt klusi par šiem notikumiem," teikts deklarācijā.

GUE/NGL grupa aicina dalībvalstu parlamentus un Baltijas valstu valdības apturēt revizionistu spēku pieaugumu Baltijā, aģentūru LETA informēja Latvijas eiroparlamentārieša Alfrēda Rubika (SC) birojā.

Deklarācijā norādīts, ka 8.maijā tiek pieminēti rasistiskās un antisemītiskas vajāšanas un politikas upuri un sveikti drosmīgie, kuri iebilda pret fašistu režīmu. "Šī gadadiena ir iespēja mums padomāt kritiski par jaunākajiem notikumiem, kas apdraud demokrātiju un attīstību Eiropā," norāda GUE/NGL.

Vienīgais no Latvijas ievēlētais deputāts, kurš EP pārstāv GUE/NGL grupu, ir Rubiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!