Foto: Reuters/Scanpix
Krievijai ir jāpārtrauc tiešā un netiešā iesaiste konfliktos Gruzijas, Moldovas un Ukrainas teritorijās un jābeidz stāties ceļā šo valstu izvēlētajam ceļam uz Eiropas Savienību (ES), saka Eiroparlamenta (EP) deputāti ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā, kurā izvērtē trīs kaimiņvalstu reformu progresu, kopš spēkā stājušies asociācijas un brīvās tirdzniecības nolīgumi ar ES.

Viņi, kā portālu "Delfi" informē EP informācijas birojs Rīgā, arī ieskicē katras valsts galvenās problēmas, apsveic Moldovu ar jaunu valdību un min Nīderlandes 6. aprīļa referendumu par nolīgumu ar Ukrainu.

Rezolūcijā EP deputāti atzinīgi vērtē Moldovas, Gruzijas un Ukrainas progresu ES integrācijas reformās un aicina Krieviju "nekavējoties izbeigt visa veida tiešu vai netiešu iesaisti" konfliktos šo valstu teritorijās, tostarp pārtraukt Krimas okupāciju.

Viņi atzinīgi vērtē to, ka, neskatoties uz negatīvām ekonomikas tendencēm reģionā, eksports no Gruzijas uz ES palielinājies par 15 %, un no Moldovas par 62 %, un sagaida tādas pašas pozitīvas tendences Ukrainā.

Gruzija: preses un tiesu neatkarība

EP deputāti pauž bažas par tiesu varas neatkarību Gruzijā un plašsaziņas līdzekļu plurālismu, īpaši raizējoties par tiesas prāvu par raidkompānijas "Rustavi 2" īpašniekiem. Viņi atbalsta ieceri nosūtīt ES ekspertu misiju tiesas prāvas uzraudzīšanai.

Viņi arī kritizē neskaidros prokuroru un izmeklētāju iecelšanas kritērijus un neatbilstīgo spiedienu uz Gruzijas Konstitucionālās tiesas tiesnešiem, ko atzinusi arī Eiropas Padomes Venēcijas komisija.

Moldova: jaunajai valdībai ir jāveicina progress

EP deputāti apsveic faktu, ka beidzot apstiprināta jauna Moldovas valdība, pēc vairāk nekā gadu ilgušas sistēmiskas politiskās nestabilitātes. Viņi arī aicina valsts iestādes pilnībā un pamatīgi izmeklēt neseno korupcijas skandālu un 1 miljarda eiro zādzību no banku sistēmas, saukt vainīgos pie atbildības.

Ukraina: Krievijas ēna, korupcija, referendums Nīderlandē

EP deputāti nosoda Krieviju par to, ka tā vienpusēji apturēja savu brīvās tirdzniecības nolīgumu ar Ukrainu, ieviešot stingrus tirdzniecības ierobežojumus Ukrainas eksportam uz Krieviju - brīdī, kad stājās spēkā ES un Ukrainas tirdzniecības nolīgums. Viņi pauž arī bažas par Ukrainas joprojām bēdīgo ekonomisko un finanšu stāvokli un atkārto vajadzību pēc ES finansiāla atbalsta.

Viņi sagaida, ka Ukrainas vadība 2016. gada pirmajā ceturksnī izpildīs savas saistības "endēmiskās korupcijas" apkarošanas jomā, jo tā joprojām ir galvenais šķērslis valsts reformām un attīstībai.

EP deputāti arī piemin Nīderlandē gaidāmo referendumu par ES un Ukrainas asociācijas nolīgumu un pauž pārliecību, ka "Nīderlandes iedzīvotāji vērtēs nolīgumu pēc tā būtības, atzīstot tā konkrēto ietekmi uz ES un jo īpaši Nīderlandi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!