Foto: EPA/Scanpix/LETA

Gatavojoties Eiropadomes sanāksmei par turpmākajām Eiropas Savienības (ES) un Lielbritānijas attiecībām un ES finansēm, Eiropas Parlamenta (EP) deputāti trešdien mudināja Padomi vienoties par atveseļošanas plānu, vēsta EP pārstāvis Jānis Krastiņš.

Eiropas Parlaments nav gatavs atbalstīt jebkādu vienošanos, plenārsesijas debatēs brīdināja vairāki EP deputāti, vērtējot sarunas par ES un Lielbritānijas turpmākajām attiecībām. Viņi kritizēja Lielbritānijas nolūku risināt sarunas tikai par atsevišķām politikas jomām, vienlaikus ignorējot citas.

Vairāki runātāji uzsvēra, ka abām pusēm ir jāievēro pagājušajā gadā parakstītā Apvienotās Karalistes un ES politiskā deklarācija, kas skaidri paredz turpmāko attiecību ietvaru. EP deputāti arī aicināja godprātīgi pildīt saistības, tostarp arī ES dzīvojošo Apvienotās Karalistes pilsoņu un AK dzīvojošo ES pilsoņu interesēs, kā paredzēts saistošajā Izstāšanās līgumā.

Parlaments cer, ka sarunu temps paātrināsies, lai tās varētu pabeigt atlikušo 204 dienu laikā. Ceturtdien EP deputāti sarunu progresu izvērtēs arī rezolūcijā, pēc kuras pieņemšanas notiks preses konference.

Runājot par ES nākamo daudzgadu budžetu un Covid-19 atveseļošanas pasākumu kopumu, EP deputāti uzsvēra, ka laika nav palicis daudz, un tagad Eiropadomei strauji jāsper nākamais solis: jāpanāk kopēja dalībvalstu nostāja. Ekonomika steidzami jānostāda atpakaļ uz kājām. Atveseļošanas plāns "var mūs vienīgi iekustināt, bet tikai ar vērienīgu daudzgadu budžetu mēs šķērsosim finiša līniju".

Daudzi deputāti uzsvēra, ka Komisijas ierosinātais daudzgadu budžeta apjoms ir nepieciešamais minimums. Viņi prasīja stiprināt Parlamenta ietekmi uz pasākumu izstrādi un īstenošanu, jo "krīze nedrīkst būt iegansts demokrātijas vājināšanai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!