Eiropas Parlaments otrdien nobalsoja pret Eiropas Komisijas priekšlikumu paaugstināt minimālās akcīzes nodokļa likmes visiem alkoholiskajiem dzērieniem, izņemot vīnu. Parlaments noraidīja grozījumus par minimālo likmju paaugstināšanu par 4,5%, pēc tam nobalsojot pret Komisijas priekšlikumu kopumā, informē EK pārstāvniecībā Latvijā.
Eiropas Parlaments arī noraidīja normatīvo rezolūciju — formāli balsojums nozīmē, ka Parlaments nolēmis viedokli par likumprojektu nepieņemt. Jebkurā gadījumā EP nostājai ir konsultatīvs raksturs. Galīgā lēmuma pieņemšanai nepieciešams vienprātīgs dalībvalstu atbalsts.

Eiropas Parlaments par ziņojumu balsoja jau otro reizi: maija plenārsesijas neviennozīmīgais balsojums par atsevišķiem grozījumiem kopējo Parlamenta nostāju padarīja neskaidru, un galīgajā balsojumā deputāti nolēma ziņojumu nosūtīt komitejai atkārtotai izskatīšanai. Jūnijā izskatot ziņojumu otrreiz, komiteja ieteica akcīzes minimālo likmi paaugstināt par 4,5%, kas atspoguļotu cenu kāpumu kopš 2004.gada paplašināšanās. Šis ir risinājums, ko atbalsta Eiropas Komisija — tas ļautu panākt vienprātīgu atbalstu ES Padomē. Parlaments tomēr komitejas viedokli neatbalstīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!