Eiropas Parlaments ceturtdien ar 301 balsi par, 161 pret un, 102 atturoties, pieņēma kopīgu rezolūciju, asi nosodot jebkuras rasistiska, ksenofobiska un antisemītiska naida izpausmes, aicinot to pašu darīt Eiropas Savienības iestādēm, dalībvalstīm un visām Eiropas demokrātiskajām politiskajam partijām.
Kopīgās rezolūcijas projektu bija iesniegušas četras no Eiropas Parlamenta politiskajām grupām: Eiropas Sociāldemokrātu grupa (PSE), Liberāļu un demokrātu grupa (ALDE), Zaļie/ALE un Apvienotā kreiso un Ziemeļvalstu zaļo kreiso grupa (GUE/NGL), informē Eiropas Parlamenta Preses dienestā.

EP rezolūcijā izsaka nožēlu, ka Padome nav varējusi pieņemt 2001.gada Padomes pamatlēmumu par rasisma un ksenofobijas apkarošanu, un uzstājīgi aicina nākamo prezidējošo valsti Somiju atsākt darbu pie šā jautājuma. Parlaments aicina dalībvalstis pastiprināt krimināllikuma pasākumus, kuru mērķis ir tuvināt sodus par šādiem pārkāpumiem ES līmenī. Parlaments arī mudina visas dalībvalstis efektīvi īstenot pret diskrimināciju vērstās direktīvas un Komisiju izstrādāt jaunus normatīvus aktus, kuros būtu apkopoti visi diskriminācijas iemesli.

Komisijai līdz ar integrācijas politikas attīstību jāturpina darbs, izstrādājot pret diskrimināciju vērstu politiku. Deputāti atgādina — lai efektīvi cīnītos pret rasismu un ksenofobiju, ir vajadzīgas nepārprotamas un skaidras minēto parādību definīcijas un statistika.

Parlaments asi nosoda rasistu uzbrukumus un apliecina solidaritāti visiem uzbrukumu upuriem un viņu ģimenēm, rezolūcijā pieminot nesenos incidentus Beļģijā, Francijā, Portugālē, Polijā, Spānijā, Vācijā un neonacisma izpausmes futbolā. Parlaments atzinīgi vērtē un uzskaita Eiropas valstīs nesen īstenotās pilsoniskās aktivitātes pret vardarbību vairākās Eiropas valstīs, kā arī seksuālo minoritāšu gājiena draudzīgo uzņemšanu šogad Varšavā.

Rezolūcijā EP "pauž nopietnas bažas par to, ka Polijā vispārēji pastiprinās ar rasismu, ksenofobiju, antisemītismu un homofobiju saistīta neiecietība. Rezolūcijā arī norādīts, ka ES ir jāpauž sava nostāja un jāizskata jautājums par Polijas Ģimeņu līgas un Pašaizsardzības partijas iesaistīšanos valdībā. Eiropas Parlaments arī prasa Rasisma un ksenofobijas uzraudzības centram veikt izmeklēšanu saistībā ar rasistiskās, ksenofobiskās un homofobiskās neiecietības gaisotni Polijā.

EP asi nosoda arī Krievijas varas iestāžu lēmumu aizliegt pirmo seksuālo minoritāšu gājienu Maskavā, un pauž nopietnas bažas par Krievijas politiķu un reliģisko organizāciju ietekmi vardarbības un naida kurināšanā pret seksuālajām minoritātēm. EP izsaka vilšanos "par ES līderu nespēju risināt minētos jautājumus ES un Krievijas galotņu tikšanās laikā".

Rezolūcijā arī pieminēts jautājums par četrām dalībvalstīm – Vāciju, Luksemburgu, Austriju un Somiju, kuru lieta nodota Eiropas Kopienu Tiesai (EKT) par neapmierinošu rasu vienlīdzības direktīvas, prasību izpildi. EP iesaka Komisijai iesniegt Eiropas Kopienu Tiesā prasību pret tām dalībvalstīm, kas neīsteno pret diskrimināciju vērstās ES direktīvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!