Foto: EPA/Scanpix/LETA

Otrdien, 14. martā, Eiropas Parlamenta (EP) politisko partiju līderi iesaistījās asā vārdu apmaiņā par Spānijas nostāju Ukrainas kara jautājumā, ziņo medijs "Politico".

Par spīti opozīcijas spiedienam Spānijas premjerministrs Pedro Sančess gatavojas Ukrainai sūtīt "Leopard" tankus un citus ieročus. Galēji kreisās opozīcijas "Podemos" pārstāvji valdošajā koalīcijā brīdinājuši, ka šāds atbalsts eskalēs kara gaitu un pieprasījuši miera sarunas.

"Eiropas Tautas Partijas" (EPP) vadītājs Vācijas deputāts Manfrēds Vēbers preses konferencē izteicis bažas, ka nesaskaņas valdībā varētu radīt problēmas, kad jūlijā Spānija rotācijas kārtībā pārņems Eiropas Parlamenta prezidentūru.

"Es lūgtu, lai Sančess paskaidro Spānijas valdības nostāju Ukrainas jautājumā. Mēs nedrīkstam pieņemt nekādas neskaidrībās šādā vēsturiskajā laikā," izteicās Vēbers, atsaucoties uz balsojumu Spānijas parlamentā. Pagājušajā nedēļā notikušā balsojumā par atbalstu Ukrainai opozīcijas partija "Podemus" balsojusi pretēji valdošajai Spānijas Sociālistiskajai strādnieku partijai (PSOE).

Vēbera izteikumus komentēja PSOE līdere Iratke Garsija: "Ir citi veidi kā nodarboties ar politiku. Vēbera kungam vajadzētu pārdomāt savu padomnieku izvēli. Es nezinu, ko jums stāsta kolēģi no "Spānijas Tautas" partijas, bet nomierinieties – Spānija atbalsts Ukrainai ir skaidri redzams." Viņa arī uzsvēra, ka ir "patiešām stulbi" domāt, ka tas varētu apdraudēt Spānijas EP prezidentūru.

Partijas "Podemos" pārstāve Idoia Villanueva paziņojumā izteicās, ka viņas partijā ir spēcīga apņemšanās ievērot mieru, cenšoties pārtraukt karu un uzlabot diplomātiskos centienus: "Mums būtu jājautā Vēbera kungam, kurš dižojas ar to, ka ir proeiropeisks, kad viņš pameta ES vērtības – aizstāvēt cilvēktiesības, diplomātiju un mieru?"

Kad vaicāts, vai nesaskaņas valdības starpā ietekmēs Spānijas EP prezidentūru, Villanueva atbildēja, ka nē: "Starp dažādām Spānijas partijām var būt politiskas diskusijas, bet valdības pozīcija šajā jautājumā ir ļoti skaidra un to pauž arī premjerministrs."

"Mēs atpazīstam, kāda ir šī kara izcelsme un tā ir tīrs imperiālisms, tas ir Vladimirs Putins. Mēs atbalstām Ukrainu un izrādām solidaritāti tās cilvēkiem, teritoriālo integritāti un suverenitāti. Šajā jautājumā valdībā ir vienprātība."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!