Eiropas Parlaments prasa ES Padomei un Eiropas Komisijai izstrādāt visaptverošu stratēģiju vēža kontrolei. Stratēģijai jāaptver profilakse, agrīna diagnosticēšana, ārstēšana, aprūpe, tostarp paliatīvā. Prasību deputāti izsaka rakstiskā deklarācijā — tādas pieņemšanai nepieciešams deputātu vairākuma atbalsts paraksta veidā. 27. septembrī dokumentu jau bija parakstījuši 419 deputāti.
Deklarācijā deputāti uzsver, ka trešdaļu vēža saslimšanu iespējams noteikt agrīnā stadijā, tādējādi radot priekšnosacījumus veiksmīgai ārstēšanai. Visaptveroša stratēģija palīdzētu panākt, ka vēzis "drīz vairs nebūs galvenais mirstības cēlonis Eiropā," uzskata deklarācijas autori.

Deputāti deklarācijā aicina Eiropas Komisiju pārskatīt spēkā esošos tiesību aktus, lai tie atbilstu jaunākajiem zinātnes atklājumiem. Komisijai izteikts aicinājums veicināt pētījumus un jauninājumus vēža profilaksei un agrīnai diagnosticēšanai, rīkot informācijas kampaņas sabiedrībai kopumā un profesionāļiem, papildināt ES tiesību aktus tā, lai tie motivētu ražotājus un pētniekus turpināt un veikt jaunus pētījumus, kā arī lai nodrošinātu jaunu zāļu un metožu attīstību vēža kontrolē un ārstēšanā, veicināt labākās prakses apmaiņu un nodrošināt, ka iedzīvotājiem ir pieejama vislabākā aprūpe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!