Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Parlaments (EP) aicinājis savus likumdevējus un darbiniekus rādīt piemēru pārējiem Eiropas Savienības (ES) pilsoņiem un, sākot no nākamā gada, vairs nedzert ūdeni, kas pildīts plastmasas pudelēs.

EP prezidents Antonio Tajāni un 14 viceprezidenti pieņēma šādu aicinājumu pirmdienas vakarā, paredzot no nākamā gada vairs nelietot plastmasas pudelēs pildītu ūdeni un izveidot EP ēkās dzeramā ūdens strūklaku tīklu.

"Esmu priecīgs paziņot, ka EP birojs nolēmis atbrīvoties no plastmasas pudelēm un pēc iespējas samazināt vienreiz lietojamās plastmasas izmantošanu parlamentā no 2019. gada jūlija," tviterī paziņoja EP viceprezidente somu ekoloģe Heidi Hautala.

EP lēmums ir daļa no plašākas ES un starptautiskās sabiedrības iniciatīvas samazināt plastmasas atkritumu daudzumu okeānos, kur, kā aplēsts, ik gadu nonāk astoņi miljoni tonnu šādu atkritumu.

EP pasākumos, kas notiek Briselē un Strasbūrā, pagājušajā gadā tika patērēts miljons ūdens pudeļu.

Eiropas Komisija (EK) pagājušajā mēnesī ierosināja aizliegt ES plastmasas šķīvjus un salmiņus, vates kociņus un daudzus citus plastmasas izstrādājumus, kam ir alternatīva no dabai draudzīgākiem materiāliem.

EK cer, ka EP un bloka dalībvalstis apstiprinās aizliegumu pirms EK mandāta beigām 2019. gadā, taču maz ticams, ka aizliegums stāsies spēkā pirms 2022. gada.

Tāpat līdz 2025. gadam EK vēlas panākt, lai ES dalībvalstis savāc 90% no plastmasas dzērienu pudelēm, izmantojot atkritumu savākšanas un nodošanas shēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!