Foto: AFP/Scanpix



Pašreizējais Eiropas Parlamenta (EP) prezidents un Sociālistu bloka pārstāvis uz Eiropas Komisijas (EK) šefa krēslu Martins Šulcs, jauno sociālistu kongresā Romā prognozējis, ka Eiropas Savienotās Valstis nekad netiks izveidotas, vēsta "Euobserver".

"Runājot par manu 20 gadus ilgo pieredzi EP, es zinu, ka mums nekad nebūs Eiropas Savienotās valstīs," jaunajiem sociālistiem uzrunā sacījis pašreizējais EP prezidents.

Tāpat Šulcs norādījis uz EK kompetencēm, kas pārāk dziļi tiecoties nacionālajās dalībvalstīs. "Es uzskatu, ka tas, kas var tik padarīts labāk reģionālajā un lokālā līmenī, tajā līmenī ir arī jādara. Viss nav jādara Eiropai," minējis Šulcs.

Šulcs būs EP Sociālistu bloka līderis gaidāmajās EP vēlēšanās. Analītiķi uzsver, ka, visticamāk, par EK prezidentu, sākotnēji uzvarot EP vēlēšanās, kļūs vai nu Šulcs, vai arī kāds no Eiropas Tautas partijas (ETP) pārstāvjiem. ETP vēl savu līderi nav izvēlējušies, taču viens no trīs pašreizējiem kandidātiem ir arī Latvijas ekspremjers Valdis Dombrovskis.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības (ES) tieslietu komisāre un EK viceprezidente Vivjena Redinga nesen atkārtojusi slaveno Vinstona Čērčila tēzi par nepieciešamību radīt Eiropas Savienotās Valstis (United States of Europe).

Uzstājoties ar lekciju Kembridžas Universitātē, augstā ES amatpersona studentiem norādīja, ka 18 eirozonas dalībvalstīm būtu jāizveido fiskāla un politiska valstu apvienība, radot Eiropas Savienotās Valstis. Redinga arī lekcija minējusi, ka tas esot viņas personiskais viedoklis.

Pirmo reizi Eiropas Savienoto Valstu ideju publiski piedāvāja 1946.gadā slavenais Lielbritānijas valstsvīrs Vinstons Čērčils. Pec Otrā pasaules kara beigām Čērčils sacīja, ka pirmais solis, lai no jauna radītu  kopīgu Eiropas ģimeni, ir radīt partnerattiecības starp Vāciju un Franciju. Tāpat Čērčils minēja, ka pēc kara ir svarīgi izveidot Eiropas Savienotās Valstis, kurās mazās valstis būtu ar tik pat lielu lomu kā lielākās. Čērčils gan tolaik uzskatīja, ka Lielbritānijai nevajadzētu būt daļai no šāda projekta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!